TVRDE DA JE GRB 'FAŠISTIČKI' / Austrijske vlasti zaplijenile šahovnicu sa spomen-obilježja u Bleiburgu, Hasanbegović: 'To je pljuska Hrvatskoj'

Image
Foto: Žarko Bašić / PIXSELL

'Paradoksalno bi bilo da se ugasi komemoracija koja se organizirala i u vrijeme dok Hrvatska nije niti postojala', kaže saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović

7.5.2022.
14:16
Žarko Bašić / PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prosvjednom notom Austriji reagiralo je na zapljenu hrvatskog bijelo-crvenog grba sa spomen-ploče na Blajburškom polju. Upozorili su da je taj grb "stoljećima bio sastavni dio heraldike Habsburške Monarhije" i da se proglašavanjem "šahovnice" fašističkim simbolom nanosi šteta ugledu Hrvatske.

Osim toga, taj čin austrijskih lokalnih vlasti smatraju neprihvatljivim i stoga što je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, prilikom koje su svake godine i visoki hrvatski dužnosnici polagali vijenac ispred spomen-ploče s tim grbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TVRDE DA JE GRB 'FAŠISTIČKI' /

Austrijske vlasti zaplijenile šahovnicu sa spomen-obilježja u Bleiburgu, Hasanbegović: 'To je pljuska Hrvatskoj'

Image
TVRDE DA JE GRB 'FAŠISTIČKI' /

Austrijske vlasti zaplijenile šahovnicu sa spomen-obilježja u Bleiburgu, Hasanbegović: 'To je pljuska Hrvatskoj'

'Neokomunistički stavovi' austrijskih Zelenih

Grb vjerojatno neće biti vraćen sve dok Počasni bleiburški vod eventualno ne dobije upravni spor koji pokreću protiv oduke temeljem koje je uklonjen, piše Novi list. A središnje austrijske vlasti vjerojatno se neće miješati u taj slučaj jer je i u tamošnjem parlamentu usvojen dokument kojim se traži zabrana komemoracije na Bleiburgu uz obrazloženje da ondje ima protuustavnih simbola.

"Austrija ima suvereno pravo nametati na svom teritoriju pravila koja smatra potrebnim, to nije sporno. Važno je i da su u Austriji političke okolnosti takve da su u njihovu vladu ušli zeleni, koji su i u Koruškoj imali neokomunističke stavove", kazao je za Novi list saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, koji je do 2016. godine bio zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje je međudržavni sporazum

Hasanbegović smatra da je ključno postići međudržavni sporazum o vojnim grobljima i komemoracijama.

"Koliko mi je poznato, na njemu se radi više godina i austrijska i hrvatska strana iskazale su načelnu suglasnost za zaključenje tog sporazuma. Paradoksalno bi bilo da se ugasi komemoracija koja se, istina u drukčijem obliku, organizirala i u vrijeme Hladnog rata, dok Hrvatska nije niti postojala. Pogotovo što kod nas imamo uređeno njemačko vojno groblje na kojem su pokopani i Austrijanci koji su bili u Wermachtu", kazao je Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On rješenje vidi u međudržavnom sporazumu s Austrijom, koji bi trebala potaknuti Plenkovićeva vlada. A postupanje Austrijanaca prema grbu na spomen-ploči i blajburškoj komemoraciji smatra "pljuskom Hrvatskoj" jer je riječ o događaju pod pokroviteljstvom Sabora, a ne "nekakvom neformalnom neonacističkom skupu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo