U Karlovcu / Arheolozi otkrili pravo bogatstvo: 'Zabili lopatu' i u metar pogodili objekt star dva stoljeća!

Image
Foto: KAportal

Idući tjedan nastavit će svoja istraživanja

4.4.2019.
12:47
KAportal
VOYO logo

"U metar smo pogodili gdje kopati i na dubini od dva metra našli ostatke luka mosta i zida, dijela njegove konstrukcije, a sve je to ulaz u Zvijezdu", ispričala je za KAportal Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja, opisujući nova arheološka otkrića u Radićevoj ulici.

Muzej je, naime, nakon istraživanja na ulazu u Radićevu, te prema Džaferu, istraživati nastavio i na drugom kraju Radićeve, između Žabe i Catalpe. Sva ta istraživanja na ruti su na kojoj će biti obnavljana infrastruktura Zvijezde, dio Karlovca II, što je i razlog iz kojeg ih je Grad zatražio, a Muzej, pod nadzorom konzervatora, obavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo kod Catalpe je treća sonda. U prvoj, kod Gradske straže, pronađena su Nova vrata – Karlovac je imao Nova prema Korani i Stara vrata prema Kupi, koja su do 19. stoljeća bila jedina komunikacija ulaska u grad i izlaska iz njega – te lukovi mosta. Kada smo to usporedili s planovima, vidjeli smo da se podudara s onim iz 1845. godine. Pratili smo ih dalje i u drugoj sondi, prema Džaferu, točno pogodili završetak mosta. U ovoj, trećoj, našli smo ostatke luka mosta i zida iz prve polovice 19. stoljeća", kazala je Božić.

Lukovi su zidani opekom, a zid je u donjem dijelu od kamenih blokova, u gornjem od cigle. Osim ostataka mosta, pronađeni su, iako ne puno, pokretni nalazi: novčić, brončano dugme, nešto ulomaka keramike i stakla. Sve to na dubini od dva metra jer, premda bi bilo potrebno kopati i dublje, ekipa Muzeja drži se trase planirane infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak istraživanja već idući tjedan

Idući tjedan istraživanja će nastaviti kod Glorijete, gdje se nadaju pronaći drugu stranu mosta, njegov završetak. Sva istraživanja rade zaposlenici Gradskog muzeja, stručna ekipa predvođena dvjema arheologinjama, uz pomoć studenata, te vanjskog dokumentariste i, to u Zvijezdi prvi put.

"Imamo dobre nalaze i jako dobre karte, uglavnom iz arhiva u Beču, iz kojeg smo ih prošle godine najvećim dijelom pribavili, koje olakšavaju arheološka istraživanja jer precizno pokazuju stanje kakvo je u Karlovcu tada bilo. Mi smo spremni i jako bismo rado voljeli nastaviti, to je veliki profesionalni izazov, prvi put istražujemo Zvijezdu", napomenula je Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ovo nalazište, kao i ona kod Straže i Džafera, te ranija, u Ul. Pavleka Miškine, gdje su nađeni ostaci Starih vrata, premda mnogi priželjkuju drugačije, bit će zatrpano.

"Jer je potrebno napraviti kompletna arheološka istraživanja Zvijezde i onda odlučiti o najatraktivnijima koje ćemo interpretirati. Sve nađeno se dokumentira, nalazi konzerviraju i onda studije pokazuju koji su dijelovi najatraktivniji, koji će se interpretirati. Može parterno, nekim staklom peliksiglasom, interpretacijskim tablama, elementi horizontalno, mogu se pokazati samo dijelovi, npr. početak i kraj mosta, do toga da se odluči nešto rekonstruirati, primjerice čitav ulaz u Zvijezdu, kakav je nekad bio", pojasnila je Božić za KAportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo