'SVE JE VAN SVIH OKVIRA' / Plenković o Putinovim prijetnjama nuklearnim oružjem: 'Ne želimo ni zamisliti kakve bi posljedice bile u njihovoj realizaciji'

Image
Foto: Josip Regovic/Pixsell

Premijer Hrvatske dao je izjavu medijima

28.2.2022.
18:16
Josip Regovic/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u izjavi za medije komentirao je krizu u Ukrajini i prijetnje Vladimira Putina nuklearnim oružjem. "Sve skupa je van svih okvira", rekao je. "Ne želimo ni zamisliti kakve bi posljedice bile u realizaciji takvih prijetnji", dodao je.

"Trebamo jasno markirati pozicije. Ovaj ogroman paket sankcija Rusiji će sigurno imati afekta na Rusiju i vjerujemo da će i to donijeti do promjene politike kakvu vodi danas”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, Plenković je rekao da su u kontaktu s Ukrajinom diplomatskim putem. “Oni znaju na kojoj strani je Hrvatska, u Kijevu sam bio prije svih drugih lidera u 12. mjesecu, potpisao deklaraciju o potpori europskoj perspektivi Ukrajini. Oni jako dobro znaju tko im je prijatelj”, dodao je.

Image
'ZACRTANI SU KORACI' /

Lavrov nazvao Dodika: Razgovarali su o provedbi dogovora s Vladimirom Putinom

Image
'ZACRTANI SU KORACI' /

Lavrov nazvao Dodika: Razgovarali su o provedbi dogovora s Vladimirom Putinom

“Svaka zemlja postupa na način na koji misli da je dobro. Nismo se konzultirali s Mađarskom. Znamo koje potrebe Ukrajina ima. Znamo kako je bilo početkom ’90.-ih ovdje”, poručio je i rekao da se nada miru i povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja bih rekao da smo tu u poziciji nekoga tko brani svoj dom i onoga tko je izvršio brutalnu agresiju, nisu to baš zaraćene stvari, to su stvari koje trebamo precizno definirati. Naravno da se nadamo povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine, ali u ovom trenutku nemam dovoljno informacija o sadržaju tih razgovora. Informirat ćemo se tijekom današnjeg dana i sutra”, rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Minuta šutnje u UN-u

Sto devedeset tri članice Opće skupštine UN-a u ponedjeljak su na prijedlog njezina predsjednika Abdulle Shahida minutom šutnje odale počast žrtvama ruske invazije na Ukrajinu, na početku veoma rijetke "izvanredne hitne sjednice" tog tijela. Abdulla Shahid, maldivski bivši ministar vanjskih poslova, koji je na svom položaju u UN-u u rangu predsjednika države, pozvao je na "prekid nasilja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon njega UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres istaknuo je da "borbe u Ukrajini moraju prestati". "One bjesne diljem zemlje, iz zraka, na kopnu i s mora. To odmah mora prestati. Što je previše, previše je. Vojnici se moraju vratiti u vojarne", rekao je.  "Čelnici moraju ići prema miru. Civili moraju biti zaštićeni", dodao je UN-ov glavni tajnik, istaknuvši da "ništa ne može opravdati" uporabu nuklearnog oružja, smjerajući na prijetnju takvim oružjem. "Sada govori oružje, ali put dijaloga mora uvijek biti otvoren. Nikad nije kasno za pregovore u dobroj vjeri i za mirno rješavanje svih pitanja", rekao je Antonio Guterres.

Više od sto govornika prijavilo se za govor na sjednici Opće skupštine, prve takve u zadnjih 40 godina. Očekuje se da će se sjednica produljiti na utorak, nakon čega - možda u srijedu - dolazi glasovanje o rezoluciji koju su predložili Europljani, u kojoj se poziva na prekid neprijateljstva. U prvoj inačici teksta, koju je AFP dobio na uvid, "najoštrije se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa koja je u nedjelju izravno ušla u sukob odobrivši slanje oružja Ukrajini, među kojima "bugarske lovce MiG", doznaje se od diplomatskog izvora, trebala bi na sjednici biti jedinstvena sa Sjevernom Amerikom u osudi Rusije. I velik dio afričkih i južnoameričkih zemalja trebao bi se očitovati protiv ruske invazije na Ukrajinu, navode diplomati koji žele premašiti sto glasova 'za', koliko je dobiveno 2014. nakon aneksije Krima.

Situaciju s ratom u Ukrajini možete pratiti uživo OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo