Što sad? / Očajna situacija u bolnicama: 'Ako se ne nađe rješenje, za tjedan ili dva morat će odlučivati koji pacijent će dobiti lijek, a koji ne'

Image
Foto: Shutterstock

Bolnice jedva da imaju novca za tekuće troškove, a kamoli za pokrivanje dugova koji se vuku godinama.

30.3.2021.
21:59
Shutterstock
VOYO logo

Nenaplaćeni dugovi su očito došli do grla najvećoj hrvatskoj veledrogeriji koja je obustavila isporuku bolnicama. Kako bi stajali iza svojih riječi, Medika je zaustavila isporuku bolnicama osim onoj u Lovranu.

Ravnatelj Medike Jasminko Herceg rekao je kako i ne očekuju isplatu ukupnog duga, ali im hitno treba milijarda kuna za plaće radnicima. Dok ne dobiju milijardu kuna, kamioni Medike neće krenuti prema bolnicama. Posebno zabrinjava odluka Medike jer ne postoji hrvatska bolnica koja lijekova na zalihama, prenosi 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nema dogovora /

Najveća veledrogerija obustavlja isporuku lijekova bolnicama. Herceg: 'Beroš se više ni ne javlja na telefon'

Image
nema dogovora /

Najveća veledrogerija obustavlja isporuku lijekova bolnicama. Herceg: 'Beroš se više ni ne javlja na telefon'

Za RTL Danas Herceg je ustvrdio kako potražuju u ovom  trenutku dvije milijarde i 100 milijuna kuna. "Mislim da nema nijednog sustava u Hrvatskoj koji potražuje od države i milijardu kuna", dodao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako Ministarstvo zdravstva djeluje u okviru svog proračuna i ne može riješiti problem bez Vlade i Ministarstva financija. Beroš je dodao kako je stanje neodrživo te ustvrdio kako bi se mogao povećati stupanj izdvajanja iz naših plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ministrova izjava nije umirila građane, a kako ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, doc. dr. Tomislav Novinščak kaže: "Ako se rješenje ne nađe, za tjedan ili dva morat će se odlučivati koji će pacijent dobiti lijek, a koji ne."

Ravnatelj Novinščak je dodao: "U ovom trenutku nemamo vitalnu ugrozu, ali obustava dostave znači da ono što smo danas naručili nećemo sutra dobiti. Pa će doći vikend i blagdani, i realno je da u utorak sljedeći tjedan u nekoj od hrvatskih bolnica nastupi krizna situacija. Niti jedan ravnatelj ne bi želio da se to dogodi baš njegovoj bolnici, ali situacija je iznimno ozbiljna i treba biti riješena na nacionalnoj razini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je na redu država od koje se očekuje pronalazak rješenja za zdravstvo koje je trenutno pod nevjerojatnim pritiskom zbog dugova bolnica prema veledrogerijama, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo