ŽIVE U NEIZVJESNOSTI / 3 000 zaposlenih u obrazovanju ostalo bez ugovora o radu: Nije riječ samo o nastavnicima koji rade na zamjenama

Sindikat upozorava i na problem sklapanja ugovora o radu na 60 dana za koje nije potreban natječaj i koji tako mogu ići u nedogled

20.7.2021.
21:00
VOYO logo

Trećina svih novonezaposlenih osoba prijavljenih na burzu rada u lipnju su iz područja obrazovanja. Za 3 000 ljudi, nisu produženi ugovori o radu na određeno. Nije riječ samo o nastavnicima koji rade na zamjenama, već i o onima u produženom boravku, pomoćnicima u nastavi, spremačicama i tehničkom osoblju. Zbog neizvjesnosti u kojoj žive takvi zaposlenici - sindikati traže promjene.

Sedam godina u školi predaje njemački jezik. Dvije godine za njega su bile pune neizvjesnosti jer njegovi ugovori bili su na određeno vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Misli su bile hoću li uopće ostati raditi u Hrvatskoj ili da odem van, hoću li moći naći posao u nekoj drugoj školi i kako uopće dalje svoju budućnost planirati. Ja sam imao sreće i brzo sam dobio ugovor na neodređeno, a znam kolege koji po pet ili 10 godina rade kao vječne zamjene i kojima se ugovori prekidaju prije ljeta ili zime“, rekao je profesor njemačkog jezika u osnovnoj školi Luka Huzjak.  

Potvrđuju to i brojke, svaka treća osoba  prijavljena na burzu rada u lipnju je iz sustava obrazovanja. Njih 3 143  izravno iz radnog odnosa, a većini je istekao je ugovor na određeno vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tu se nalaze i stručni suradnici, učitelji, pomoćno-tehničko osoblje, pomoćnici u nastavi, zaposlenici iz produženog boravka“, tvrdi glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan

Zbog isteka ugovora na određeno vrijeme na burzi je prijavljen 1051 profesor i nastavnik srednje škole te 728 učitelja i nastavnika osnovnih škola. Te  brojke u rujnu padaju. Tako je prošle godine zbog isteka ugovora na određeno u srpnju otpušteno više od 2 800 osoba iz područja obrazovanja, a u rujnu kada počinje školska godina je ta brojka pala na 397.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2019. ta je brojka u rujnu bila pet puta manja od one u srpnju. 

Image
Korona, potres, online nastava... /

Učenici, nastavnici, profesori, studenti i znanstvenici imali su burnu godinu

Image
Korona, potres, online nastava... /

Učenici, nastavnici, profesori, studenti i znanstvenici imali su burnu godinu

„Ugovori prestaju kada prestane nastavna godina iako su ti zaposlenici itekako potrebni nakon završetka nastavne godine zbog različitih aktiva, no oni na taj način nerijetko ne dobiju svoja materijalna prava. Nije im plaćen godišnji odmor, ne dobivaju na regres, božićnice i zapravo država na taj način nezakonito štedi“, kazala je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o tim situacijama i osobama koje rade na zamjenama iz ministarstva poručuju:

„Ministarstvo daje suglasnosti uvijek do kraja školske godine, znači ako je riječ o zamjenama u ovom slučaju do 31. kolovoza tekuće godine“, pojasnila je ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat upozorava i na problem sklapanja ugovora o radu na 60 dana za koje nije potreban natječaj i koji tako mogu ići u nedogled. Traže da ministarstvo uvede reda, a o svemu su obavijestili i pučku pravobraniteljicu.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo