ZAŠTO SJEVERNA KOREJA TOLIKO MRZI SAD? / 'Brutalna razaranja uklesana su im u psihu, milijuni su poginuli...'

Image
Izvor: AFP

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un konstantno prijeti SAD-u nuklearnim ratom i generalnim uništenjem.

17.5.2017.
16:15
AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od malih nogu građane Sjeverne Koreje uče da SAD treba prezirati, čak su i tamošnji vrtići oblijepljeni slikama životinja koje drže oružje, dok su čak i u crtanim filmovima scenariji u kojima vojnici Sjeverne Koreje usmrćuju Amerikance.

'Sjeverna Koreja živi u mentalitetu rata, a ova antiamerička propaganda je ratna propaganda', kazala je stručnjakinja za sjevernokorejsku propagandu Tatiana Gabroussenko.

Povijest ne laže

Mnogi se pitaju zašto se Kim Jong-un toliko namjerio na SAD, no Washington Post riješio je i taj problem podsjetivši na činjenicu iz povijesti koju su mnogi zaboravili.

U sjevernokorejskoj verziji događaja ima i nešto istine, piše WP. Sjeverna Koreja sjeća se onog što je većina Amerikanaca zaboravila, a to je da je Korejski rat bio nevjerojatno brutalan.

'Korejski rat zove se zaboravljeni rat, a dio onoga što je zaboravljeno je devastacija koja se dogodila Sjevernoj Koreji. Ono što se dogodilo uklesano je u korejsku psihu', izjavio je profesor međunarodnih odnosa na sveučilištu u Seulu John Delury.

Korejski otok, koji je bio pod japanskom okupacijom potkraj Drugog svjetskog rata, bio je podijeljen na pomalo čudan način. Američki vojni pukovnik u to vrijeme, Dean Rusk, koji je kasnije postao državni tajnik, primio je kartu te doslovno povukao crtu po 38. paraleli. S tim se složio Sovjetski Savez i tako su sjeverni dio Koreje s podrškom komunista i jug s podrškom SAD-a 1948. uspostavljeni kao 'privremena mjera'.

Ujedinjenje silom

U sljedećih šest mjeseci svašta se dogodilo. Na vlast u Sjevernoj Koreji Sovjeti su postavili Kima Il-sunga, koji je 25. lipnja 1950. odlučio da će silom ujediniti sjeverni i južni dio. Invazija na jug napredovala je sve dok general Douglas MacArthur nije pokrenuo trupe u Incheonu. Tada se u sukob uključila Kina te su Amerikance pomaknuli sve do spomenute 38. paralele.

U sljedeće dvije i pol godine niti jedna strana nije napredovala, a kraj sukoba bio je 1953. Posljedice su bile krvave.

'Broj mrtvih Korejaca popeo se na otprilike tri milijuna, a tada je to iznosilo oko 10 posto stanovništva. Većina ubijenih dolazila je iz Sjeverne Koreje, koja je tada imala populaciju kao polovica Južne Koreje', objavio je u radu o Koreji Charles K. Armstrong, profesor Korejske povijesti na sveučilištu Columbia u New Yorku.

Bombardiranja su bila nemilosrdna

Amerikanci su na teritorij Sjeverne Koreje bacili ukupno 635.000 tona bombi te 32.557 tona napalma. Za usporedbu, tijekom Drugog svjetskog rata na područje cijelog Pacifika bačeno je ukupno 503.000 tona bombi. Sjeverna Koreja bila je, očekivano, potpuno uništena.

Kako piše WP, nema toga što u Sjevernoj Koreji nije bilo pogođeno bombama, čak su se i američke snage naposljetku požalile kako na tom području više nemaju što gađati.

Rat je završio primirjem, no ne i sklapanjem mira - tehnički su Sjeverna i Južna Koreja i dalje u ratu. Napetost je i dalje itekako prisutna, više od 60 godina nakon sukoba.

Sjeverna Koreja ne zaboravlja

Održavaju svoju propagandu, no niti Zapad ne šalje baš pomirljive poruke.

Novi američki predsjednik Donald Trump više je puta izjavio kako će prijetnje Kima Jong-una rješavati upotrebom sile.

'Bez obzira na maštovitost američkih imperijalista pri zataškavanju svojih zločina, oni nikada neće moći izbrisati masakr koji su počinili nad Korejcima', rekao je Kim Jong-un u nedavnom intervjuu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču