'NE TREBAMO VAŠE SUZE NI MOLITVE, TRAŽIMO OD VAS SAMO JEDNU STVAR': / Liječnici iz Aleppa uputili pismo Obami

Image
Izvor: AFP, THAER MOHAMMED

Liječnici su poslali pismo američkom predsjedniku, tvrde da sirijsko zrakoplovstvo, potpomognuto ruskom vojskom, bombardira njihovu bolnicu svakih 17 sati

12.8.2016.
11:08
AFP, THAER MOHAMMED
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Petnaest od posljednjih 35 liječnika u istočnom dijelu sirijskog grada Aleppa, inače pod kontrolom pobunjenika, uputilo je pismo američkom predsjedniku Baracku Obami u kojem ga mole da intervenira i zaustavi sirijsko zrakoplovstvo u bombardiranju tamošnjih bolnica.

Image
STRAVA U RAZORENOM SIRIJSKOM GRADU: /

Pobunjenici optužuju Asada za upotrebu bojnog otrova

Image
STRAVA U RAZORENOM SIRIJSKOM GRADU: /

Pobunjenici optužuju Asada za upotrebu bojnog otrova

"Ne trebamo vaše suze ni simpatije, čak ni molitve: mi očajnički trebamo uspostavljanje slobodne zone iznad istočnog Aleppa kako bi zaustavili bombardiranje i međunarodnu akciju s ciljem osiguravanja da Aleppo više nikada ne bude okupiran", stoji u pismu.

Pismo je poslano nakon što su Rusi objavili da će ukinuti zračne akcije iznad Aleppa na tri sata svakoga dana, ali i uslijed britanskih planova koji kruže UN-om u New Yorku kojima se traži prekid vatre i pružanje humanitarne pomoći putem nepristranih agencija, a ne sirijske ili ruske vojske.

Također, iz Sirije stižu izvješća o navodnom napadu klorom na pobunjeničku četvrt Zubdiya. Poginulo je najmanje troje ljudi, a više ih je hospitalizirano zbog dišnih poteškoća. O tome su izvještavale agencije za ljudska prava i razne civilne i humanitarne grupe.

shimmer fallback
shimmer fallback

Trosatni prekid vatre svakog dana

Rusko ministarstvo obrane prekjučer je objavilo da će u Aleppu svakoga dana vladati trosatni prekid vatre, počevši od četvrtka, kako bi se humanitarnim konvojima omogućio ulazak u grad. "Zatišje vrijedi od 10 sati ujutro do 13 sati poslijepodne", kazao je ruski general Sergej Rudskoj, visoki dužnosnik ministarstva obrane.

Dodao je da se posljednjih tjedana oko 7.000 boraca Jabhat Fatah al-Shama, pobunjeničke skupine prije poznate kao al-Kaidine podružnice Jabhat al-Nusra, okupilo u jugozapadnom dijelu Aleppa, te da im se svakog dana pridružuje sve više boraca. Tvrdi da pobunjenici imaju tenkove, razna oklopna vozila i topništvo.

shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

Šef UN-ove humanitarne misije Stephen O’Brien kaže da je spreman razmisliti o ruskom planu, ali dodaje da je za dobavljanje potrebne humanitarne pomoći u Aleppo potreban 48-satni prekid vatre.

Isto je zatražila i američka veleposlanica u UN-u Samantha Power. Na prekjučerašnjem sastanku u Vijeću sigurnosti UN-a nije postignut dogovor o prekidu vatre, a daljnji razgovori se očekuju danas u Ženevi.

Terorom do egzodusa

U zajedničkom pismu sirijskih liječnika navodi se da sirijske snage napadaju jednu te istu bolnicu svakih 17 sati i da djeca umiru zbog nestašice krvi, lijekova i medicinske opreme.

Zapadni diplomati su uvjereni da je cilj sirijske vojske bombardirati bolnice u istočnom dijelu Aleppa kako bi terorizirali ostatak od oko 250 do 300 tisuća građana te ih tako natjerali u egzodus.

shimmer fallback
shimmer fallback

Šest bombardiranih medicinskih ustanova u i oko Aleppa uključuje i pedijatrijsku kliniku gdje je četvero novorođenčadi preminulo zbog prekida dotoka kisika.

Aleppo je drugi najveći sirijski grad i ima simbolično značenje za revoluciju. Njegov pad samo bi potvrdio razmjer u kojem je predsjednik Bašar al-Asad uspostavio vojnu prevagu nad pobunjenicima.

'Najviše nas boli odabir tko će živjeti, a tko umrijeti'

"Pet godina suočeni smo sa smrću s neba na dnevnoj bazi. Ali sada smo suočeni sa smrću sa svih strana. Pet godina svjedočimo nasilnim smrtima naših pacijenata, prijatelja i kolega. Pet godina svijet promatra i govori kako je Sirija "komplicirana", a čini malo da nas zaštiti. Nedavne ponude režima i ruske vojske za evakuacijom zvuče kao prijetnje - bježite sad ili ćete se kasnije suočiti s čime?", pitaju se liječnici.

"Prošlog mjeseca medicinske ustanove u Siriji napadnute su 42 puta, 15 napada dogodilo se u bolnicama gdje mi radimo. Trenutno, napad na bolnicu događa se svakih 17 sati. Ovim tempom, naše medicinske usluge u Aleppu bit će potpuno uništene do kraja mjeseca, nakon čega će 300.000 ljudi umrijeti."

shimmer fallback
shimmer fallback

"Ono što nas najviše boli, kao liječnike, jest odabir tko će živjeti a tko umrijeti. Ponekad u bolnicu stignu teško ranjena djeca, ali mi prvo moramo pružiti pomoć onima koji imaju šanse za preživljavanje, ili jednostavno nemamo potrebnu opremu da ih spasimo. Prije dva tjedna četvero novorođenčadi se ugušilo nakon što im je eksplozija prekinula dovod kisika u inkubatore. Umrli su prije nego im je život zapravo i počeo."

shimmer fallback
shimmer fallback

"Ne trebamo vam govoriti da je sistematsko bombardiranje bolnica od strane sirijskog i ruskog zrakoplovstva ratni zločin. Ne moramo vam govoriti da u Aleppu čine zvjerstva", stoji u pismu predsjedniku Obami.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču