Završen 5. ETNOFILm festival u Rovinju

Dodjelom nagrada završio je 5. ETNOFILm festival u Rovinju koji je u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao od 24. - 27. travnja.

29.4.2013.
9:39
VOYO logo

Žiri kojim je predsjedao direktor ruskog Centra za vizualnu antropologiju, ujedno i profesor moskovskog Sveučilišta, Evgeny Aleksandrov, dr.sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu i Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma Blokada odabrao je pobjednike u četiri kategorije.

U kategoriji filmova profesionalnih etnologa / antropologa žiri je dodijelio dvije ravnopravne nagrade. Andrei Mihai Leaha dobio je nagradu za film Babaluda Luda - Promatrajući sebe za razvoj tradicionalne kulture vizualnim metodama i užitak filmskog stvaralaštva. Peter Biella Poglavica i lavovi dobio je nagradu zbog točnosti antropološkog motrenja i korištenje ekspertnog znanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmovi profesionalnih etnologa / antropologa u TV produkciji je kategorija u kojoj je pobjedu odnio Ivo Kuzmanić za film Žetva u Crkvarima za originalnu suradnju sa zajednicom i predstavljanje rada kao kohezivnog elementa društva.

U kategoriji filmova studenata etnologije / antropologije žiri je nagradu dodijelio filmu Bena Cheethama Koračajući naprijed zbog suosjećajnog pristupa u tumačenju društvenih nejednakosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije ravnopravne nagrade žiri je dodijelio i u kategoriji filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi / antropolozi i to filmu Tobiasa Lindnera Orania za zastrašujući prikaz nasljeđa kolonijalizma i suptilno tematiziranje lažnoga mira, te filmu Ljudski toranj kojeg autorski potpisuju Ram Devineni i Cano Rojas za pouku antropolozima da okrenu pogled od prošlosti prema budućnosti.

Voditeljica festivala Tamara Nikolić – Đerić zahvalila je svima na sudjelovanju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago nam je da je ETNOFILm festival privukao toliko dobrih filmova i stručnjaka. Ponosni smo i na broj međunarodnih volontera i gostiju koji su nas ove godine posjetili čime smo pokazali da su ovakvi festivali bitni za umrežavanje struke, a pružaju i nešto drugačije lokalnim posjetiteljima."

5. ETNOFILm festival, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, je od 24.-27. travnja ugostio 24 filma međunarodne etnografske produkcije, a privukao je 1000 ljudi. Samom festivalu prethodila je trodnevna radionica hipermedije pod vodstvom profesora Petera Bielle, tijekom festivala održano je i njegovo predavanje na temu „Masajska migracija i primijenjena vizualna antropologija“. Izložba fotografija u centru Batana predstavila je izbor fotografija Etiopljanki iz bogatog fundusa Etnografskog muzeja Istre koje datiraju s kraja 19. ili početka 20. stoljeća. ETNOFILm festival su tradicionalno posjetili studenti antropologije i etnologije iz regije, a umrežavanju među studentima i strukom je pomogla i činjenica da su ove godine na festivalu sudjelovali međunarodni volonteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona