Zašto je Marx bio u pravu?

Jedan od najznačajnijih suvremenih teoretičara kulture, Terry Eagelton, u sklopu Subversive Film Festivala predstavlja svoju knjigu Zašto je Marx bio u pravu.

20.5.2011.
11:50
VOYO logo

Promocija će se održati 20. svibnja u 18 sati u kinu Europa.

MarxovKomunistički manifest smatra se jednim od najutjecajnijih tekstova u posljednja dva stoljeća. On je svojom bujnom i beskompromisnom kritikom kapitalizma preobrazio naše shvaćanje povijesti čovječanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li marksizam, u jeku današnje razorne financijske krize, tek puka relikvija iz nekoga drugog doba? U svojoj polemičkoj i kontroverznoj knjizi Terry Eagleton bavi se predrasudom koja tvrdi da je marksizam mrtav i kako je s njim gotovo. Uzimajući deset najčešćih prigovora marksizmu (dovodi do političke tiranije, sve svodi na ekonomiju, utjelovljuje oblik historijskog determinizma i sl.), Eagleton u analizama svake od tih kritika pokazuje kako su one tek bijedna travestija izvorne Marxove misli.

U svijetu u kojem su velike krize iz temelja uzdrmale kapitalizam, knjiga Zašto je Marx bio u pravu podjednako je nužna i pravodobna kao što je odvažna i smiona. Napisana s tipičnim Eagletonovim smislom za dosjetke, humor i jasnoću, knjiga će privući mnogo širi krug čitatelja od klasične akademske publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terry Eagleton, rođen 1943. u Salfordu, britanski je književni teoretičar kojega se uvelike smatra najutjecajnijim živućim književnim kritičarem u Engleskoj. Eagleton trenutačno radi kao istaknuti profesor engleske književnosti na Sveučilištu Lancaster, i kao bivši gostujući profesor na Nacionalnom sveučilištu Irske. Napisao je više od četrdeset knjiga, uključujući Literary Theory: An Introduction (1983); The Ideology of the Aesthetic (1990) i The Illusions of Postmodernism (1996).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona