VIDEO: / Priča o rođenju jedne mafije

Kako bi izgledao "Kum" Francisa Forda Coppole, da je snimljen u Hrvatskom zagorju? Odgovor na to pitanje donosi novi roman Marinka Koščeca "Četvrti čovjek". Usred predizborne šutnje, net.

4.12.2011.
18:01
VOYO logo

Šesti roman Marinka Koščeca, "Četvrti čovjek", dobio je naslov po tome što je neimenovani pripovjedač četvrti član družine koju s njime čine Ivo, Željko i Milan. Četvorka odrasta u Grintovcu gdje svjedoči i sudjeluje u usponu, korporativiziranju i, praktično etatiziranju, mafijaškog carstva kojemu se na čelu nalazi Doktor sa svojom obitelji: suprugom Ankicom i djecom Gojkom, Vladom, Jadrankom i već spomenutim Ivom.

Sam Četvrti čovjek je i kroničar obitelji i poslova koji se razvijaju od gospodarenja kanalizacijom, preko čarobnih pretvorbi do osnivanja i registriranja svega i svačega, pa i širenja na prekogranične poslove, zbog kojih je trebalo odraditi i rat i mir sa Ščapecima, famiglijom sa susednog brega. Roman je mogao nositi podnaslov "Rođenje jedne mafije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije teško prepoznati u Četvrtom čovjeku motive iz Coppolina Kuma, iz tzv. tranzicijske zbilje i medija, ali literarni doživljaj će potpuno intenzivirati to što su nam likovi naizgled, ali samo naizgled, vrlo poznati. Naime, Četvrti čovjek je poigravanje percepcijom i očekivanjima, satira i provokacija, povremeno i hladna groteska i ispovijed i prikaz i kritika psihosfere, socijalne atmosfere i političke stratosfere.

Ova je priča nastala injektiranjem neobuzdane mašte u čvrste točke bolesnog društvenog tkiva, ovo je roman s buntom ključeva a bez ključanice, izvitoperivanje nakaradnog i napad na žanr, glupost i pokvarenost, zabava koja vodi prema mučnini, nešto kao ragbi u močvari, s krokodilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video je režirao Andrej Korovljev, a Algoritam je na svojim stranicama čitateljima omogućio besplatno čitanje jednog poglavlja knjige, a možete ga naći ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona