SVIJET JE IZGUBIO VELIKOG UMJETNIKA / Umro hrvatski književnik Luko Paljetak nakon duge i teške bolesti

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Luko je pisao dramske tekstove i igrokaze koji su, uprizoreni, bili namijenjeni djeci. Isto tako, napisao je razmjerno veliki broj radio-drama namijenjenih odrasloj publici

12.5.2024.
22:01
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Veliki pjesnik Luko Paljetak napustio nas je u 81. godini, nakon duge i teške bolesti, piše Dubrovački Dnevnik.

Luko Paljetak bio je hrvatski književnik i akademik. Autor je brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija.  Rodio se i odrastao u Dubrovniku, gdje je radio do posljednjih dana svog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POZNATE SCENE /

Prije točno 44 godine umro je Tito. Nikada prije, a ni poslije, Poljud nije tako plakao

Image
POZNATE SCENE /

Prije točno 44 godine umro je Tito. Nikada prije, a ni poslije, Poljud nije tako plakao

Pisao je igrokaze namijenjene djeci

Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge). Pisao je dramske tekstove i igrokaze koji su, uprizoreni, bili namijenjeni djeci. Isto tako, napisao je razmjerno veliki broj radio-drama namijenjenih odrasloj publici. Jedan od njegovih najpoznatijih dramskih komada nosi naslov Poslije Hamleta i prvi je put objavljen 1997. (Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb).

Napisan po opsadi Dubrovnika odnosno početkom Domovinskoga rata, kad je bio i prikazan u gradu Dubrovniku. Dramski tekstovi Luka Paljetka, poput farsi i drame Orfeuridika, obiluju intertekstualnim i multikulturalnim sastavnicama te aluzijama i citatima vezanima za klasična književna djela iz svjetske literature, ali i za književnost novijega datuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pamtit će se po svojim pamtljivim i neobilaznim stihovima, a njegove pjesme čitat će se brojnim generacijama. 

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Luko Paljetak

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Prije 64 godine umro je hrvatski blaženik. kardinal Alojzije Stepinac: Brojni vjernici pohrlili u njegovo rodno mjesto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo