Umrla glumica Vida Jerman

Kazališna i filmska glumica Vida Jerman umrla je, u 73. godini, u subotu 10. prosinca u Zagrebu. Bila je i ostat će legenda, glumica velike životne i scenske energije.

11.12.2011.
14:51
VOYO logo

Zadnjih nekoliko desetljeća Vida Jerman je kao članica Kazališta Trešnja igrala u nizu predstava za djecu i mladež. Pamtiti ćemo je prvenstveno kao fatalnu ljepoticu Marijanu, koja glača košulje (i zainteresirane klijente) u najboljem hrvatskom filmu svih vremena Tko pjeva zlo ne misli. Vida Jerman rođena je 28. svibnja 1939. godine u Zagrebu, a još tijekom ove godine snimala je ulogu gospođe Mine u popularnoj seriji HTV-a Stipe u gostima. Popis televizijskih uloga joj je impresivan, od sapunica (poput Doline sunca, Sve će biti dobro, Bračne vode, Ponos Ratkajevih, Zabranjena ljubav ) preko serija Naša mala klinika i Luda kuća, pa sve do legendarnih naslova iz dramske produkcije nekadašnje Televizije Zagreb: poput Smogovaca, Inspektora Vinka , Jelenka, Mačka pod šljemom, U registraturi i serije Čovik i po. Glumila je i u filmovima: Oficiru s ružom, Nemir , Maskarada i Četverored.

Glumica poliglot

U glumačkim krugovima bila je poznata i kao poliglot; diplomirala je glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost, ali i studirala engleski, talijanski i španjolski na Filozofskom fakultetu. To joj je donijelo uloge u brojnim stranim filmovima, posebno koprodukcijama koje su se nekada snimale u Jadran filmu. U tim je filmovima glumila na engleskom, njemačkom i talijanskom. Također je bila i poznata kao glumica koja je glumila na esperantu i promicala taj jezik. Na esperantu je prvi put glumila 1973. godine u Dramskoj grupi Studentskog esperantskog kluba u Zagrebu, a zatim je glumila na desecima esperantskih susreta. Tako je monodramu Žena koja je šaptala u uraganu (S. Štimec) izvela na Svjetskom kongresu esperantista u Pekingu 1986. pred dvije tisuće esperantskih gledalaca, a kasnije je s njom gostovala po cijelom svijetu. U listopadu 1997. s grupom glumaca iz Zagreba je osnovala registriranu kazališnu družinu Ponto (Most), čiji je bila umjetnički direktor. Družina nastupa na nekoliko jezika, ali pretežno na esperantu. Vida je bila i dugogodišnji član Svjetskog esperantskog saveza (UEA) i njegov stručni delegat za kazalište, a u lipnju 1997. odlikovana je ordenom Predsjednika Republike Hrvatske za svoj doprinos kazališnoj umjetnosti i za posebne zasluge u predstavljanju hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu. Danas je na njenoj Trešnji izvješena crna zastava, a iz kazalištu javljaju da imaju punu kuću djece, jer u tijeku su predblagdanske predstave, ali da glumci ne pričaju ni o čemu drugom nego o iznenadnom odlasku drage kolegice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona