SVJETSKO REMEK-DJELO: / Neizvjesna sudbina hrvatskog muzeja u Siriji

Image
Foto: Wkipedia.org

Dijelovi Alepa, jednog od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu, danas izgledaju kao Guernica ili Vukovar u vremenu najžešćih borbi.

30.9.2015.
14:10
Wkipedia.org
VOYO logo

U ratnom kaosu stradava sve: od minareta Velike džamije izgrađenog u 11. stoljeću i srušenog 2013., do brojnih suvremenijih zgrada. Autori jednog takvog modernog zdanja, a čija je sudbina neizvjesna, su hrvatski arhitekti Zdravko Bregovac i Vjenceslav Richter, piše portal Pogledaj.to

Sve se desilo u zadnji čas

Nacionalni muzej u Alepu izgrađen je prema Bregovčevom i Richterovom pobjedničkom projektu iz 1975.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori su došli do uvjeta natječaja svega pet dana do isteka roka pa je i sam projekt nastao u tih pet dana. U trenutku predaje na zagrebačkom aerodromu nisu imali dovoljno deviza kako bi predali pošiljku, a Ivan Picelj se sjetio da natječaj mogu predati i u sirijskom veleposlanstvu (u Beogradu).

Ubrzo poslije stigao je brzojav da su osvojili prvu nagradu i sirijski Nacionalni muzej izgrađen je prema zamisli dvojice Hrvata. A malo je nedostajalo – projekt je u ambasadi umalo zagubljen, što su autori saznali tek puno kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zadnjim fotografijama zabarikadiran

Image
Foto: Screenshot/Youtube.

Muzej je danas smješten u samom središtu Alepa. Kompleks se sastoji od dva dijela, manje i veće zgrade, koje uz još jedno zdanje banke, zauzimaju čitav blok koji uključuje i mali trg te zeleni pojas uokolo svih zgrada. Glavna zgrada muzeja naknadno je dobila portal na ulazu u koji su uklopljeni dijelovi reprezentativnog ulaza s nalazišta u gradiću Tel Halaf na sirijsko-turskoj granici. Neke od dostupnih fotografija svjedoče da su te skulpture početkom rata zaštićene vrećama s pijeskom i daskama.

Ne zna se niti tko ga kontrolira niti je li čitav

Muzej se, čini se, sada nalazi u dijelu grada koji kontroliraju snage odane predsjedniku Bašaru Al-Asadu ili je u zoni čija kontrola nije posve jasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona