Prijave za Festival hrvatskog animiranog filma

Festival hrvatskog animiranog filma koji će se održati u kinu Europa 20. i 21.

26.1.2010.
17:20
VOYO logo

Od objave natječaja do danas prijavljeno je ukupno 53 filma za natjecanje, svaki u jednoj od konkurecija. Podsjećamo, konkurencije su: autorski, namjenski, studentski i dječji film. Ocjenjivački sud čine Stjepan Mihaljević, autor nagrađivanog filma "Unplugged", Petar Krelja, istaknuti hrvatski filmski autor i teoretičar filma, te ruski autor Alexei Alexeev. arti-201001130459006 Kako je na Festival pristiglo nekoliko desetaka filmova proizvedenih bez potpore javnih sredstva, hrvatski dio ocjenjivačkog suda Stjepan Mihaljević i Petar Krelja napravit će odabir za službenu konkurenciju kao i za popratni program izvan konkurencije. Prijave filmova moguće su još samo pet dana, tada festivalski tim organizira projekciju za hrvatski dio ocijenjivačkog suda. Na festivalu 20. i 21. veljače pridružuje im se ruski kolega Alexei Alexeev kako bi odabrali najbolje filmove iz svih konkurencija i dodijelili nagrade za animaciju, scenarij, dizajn i glazbu. Zadnji rok za prijavu je 30. siječnja.

O ocjenjivačkom sudu:

Stjepan Mihaljević rođen je 1972. u Širokom Brijegu. Odrastao je u Sarajevu, a školovao se u Zagrebu. Animiranim filmom se počeo baviti u Briselu. U svojem vječitom traženju novih izazova, okušao se kao slikar, portretist, restorator, crtač stripova, kazališni scenograf i umjetnički pedagog. Rado je primio mnoge nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Krelja rođen je 24. 6. 1940. u Štipu, Makedonija. Jedan od vodećih hrvatskih dokumentarista, ugledan filmski kritičar iz generacije takozvanih hičkokovaca (promotora autorske kritike na ovim prostorima), dugi niz godina filmski urednik na Prvom programu Hrvatskog radija (prije Radio-Zagreba). Diplomirao je komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a filmski je praktičar od kraja šezdesetih.

Sedamdesetih godina profilira se kao autor emotivno angažiranih dokumentarnih filmova o društvenim autsajderima, osobito djeci i mladima (npr. Povratak, 1975; Prihvatna stanica, 1977), a istaknuo se i uradcima u kojima tematizira neobične društveno-psihološke fenomene (npr. Ponude pod broj..., 1969; Coprnice, 1971) te izravnim društveno-kritičkim naslovima (Recital, 1972; Splendid Isolation, 1973). U devedesetima, suočavajući se s posljedicama rata u Hrvatskoj, česte mu teme postaju sudbine ratnih prognanika i stradalnika (npr. Zoran Šipuš i njegova Jasna, 1992; Suzanin osmjeh, 1993), a toj problematici posvećen je i srednjometražni dokumentarni omnibus Hrvatski triptih (1993, režiser je dviju epizoda, dok je treću režirao Edi Mudronja); posebno je vrijedan i dokumentarni film o naivnoj slikarici Kovačica/Ljubičin dar (1991).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovom igranofilmskom opusu najistaknutiji je naslov Vlakom prema jugu (1981), komedija iz života stanara Novog Zagreba oslonjena na tradiciju Kreše Golika, filmaša kojem je kao urednik i autor nosećeg teksta posvetio monografiju Golik (1997). Aleksei Alekseev je rođen 1965. godine u Moskvi. Već se 12 godina bavi animacijom, a osam godina režijom i supervizijom kratkih animiranih filmova i televizijskih serija. Tijekom rada za različite animacijske studije (Pilot u Moskvi, Varga u Budimpešti i Baestarts također u Budimpešti), TV postaje (Cartoon Network, TV8, MTV) i rada na reklamama postao je kompletan umjetnik u animaciji – kao redatelj, animator, umjetnički direktor, dizajner, crtač storyboarda, supervizor postprodukcije. Njegovi filmovi i televizijske serije sudjelovali su na mnogim festivalima animacije, te su primili mnoge nagrade i priznanja. 2009. Alekseev izrađuje špicu za dugometražno izdanje Animafesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona