Pokret na ostacima svakodnevnog heroizma

Solo predstava autorice i izvođačice Sanje Tropp Frühwald, premijerno izvedena 2008.

20.1.2010.
11:08
VOYO logo

Nakon prve njemačke izvedbe Something to do with death 22. siječnja u Düsseldorf Schauspielhausu - Central, VRUM performing arts collective sudjelovat će na konferenciji u sklopu festivala Take off, također u Düsseldorfu, od 21. siječnja do 9. veljače.

Za koreografiju i izvedbu ovog zanimljivog projekta zaslužna je koreografkinja, autorica i plesačica Sanja Tropp Frühwald .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Startna pozicija ovog koreografskog istraživanja je performativna analiza struktura koje utječu na način na koji percipiramo izvođačicu, njene kodove i pokrete. Produkt je izvedbeni solo materijal koji počiva na ostacima svakodnevnog heroizma.

Baza istraživanja je kontrapunkt između vanjskog oklopa (maske) i unutrašnjeg svijeta subjekta, makro i mikrokozmos opozicija, te frikcija koja se pojavljuje u dodirnim točkama te dvije opozicije. Fizikalnost izvođačice manipulirana je različitim pristupima korištenju tajminga, rekvizita, glasa, zvukova i glazbe, i različitim emocionalnim stanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje struktura filmske režije autora Sergia Leonea, te vrijeme- prostor korelacija između filmskih rezova i koreografskih metoda od posebnog je interesa. Rezultati tog istraživanja, te također filmska glazba Enia Morriconea, aplicirani su na suvremenu realnost autorice, osobne izvore i temu.

O autorici:

Koreografkinja, autorica i plesačica, diplomirala je suvremeni ples i koreografiju na Eksperimentalnoj plesnoj akademiji u Salzburgu (SEADu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studirala je također na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te završava školu govorništva Sveučilišta u Zagrebu. Radila je s nizom domaćih i stranih koreografa (Tanja Zgonc, Bad Co., Charles Linehan, Matej Kejžar, Ted Stoffer, Matsune&Subal, Eileen Standley, Ori Flomin,…), te je autorica niza plesnih projekata (Jutro; Ptice, ptice, ptice; Flutter; Moving south; Almost; Something to do with death; Museum of movement no.8;…) predstavljenih u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Finskoj, Italiji, Portugalu i Argentini.

Više puta je nagrađivana za svoj rad, na domaćim i na festivalima u inozemstvu, te je 2005. predstavnica Hrvatske na Bienalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Dobitnica je stipendije programa DanceWeb ‘07 u Beču, te je proglašena najboljom mladom koreografkinjom Hrvatske za 2007. godinu na Platformi mladih koreografa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suosnivačica je nekoliko nevladinih organizacija koje se bave plesom, kazalištem i alternativnom kulturom (EkS scena, Zagreb; Autonomna tvornica kulture, Zagreb; Tanzbuero, Salzburg).

Predaje na sveučilištu Mozarteum i ORFF institutu u Salzburgu kao gostujuća docentica za suvremenu plesnu tehniku, kompoziciju i scenski pokret. Radi kao DJ, te je umjetnička voditeljica performance kolektiva VRUM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona