OPAli fotku, OPAli video

U HDLU-u se u subotu, 24.

23.3.2012.
12:31
VOYO logo

"Smatram da se smanjenjem satnice likovnog odgoja djecu zakinulo za najbitniji segment njihova razvoja.To je mogućnost da u većoj mjeri kreiraju i maštaju. Kreacija je dio osobnog i neponovljivog, a kod svakog djeteta tj. pojedinca drugačiji. Očito je različitost izraza i razmišljanja u ovakvom starom sistemu, u kojem još nažalost živimo, nebitna. Međutim – dijete (jednog dana odrasli pojedinac!), mora u školskom sustavu naučiti – kako učiti i rješavati probleme. Kreativni predmeti poput likovnog, tehničkog i druge aktivnosti u radu s rukama (ručni rad, obrt), po meni su najbitnija protuteža masi teorije koju danas djeca moraju apsorbirati", izjavila je Jadranka Ivaniš Yaya povodom otvaranja izložbe OPALI fotku, OPAli video.

U natječaju za najbolju fotografiju ili video snimljen mobilnim uređajem OPAli fotku, OPAli video sudjelovalo je osamdesetak učenika iz osnovnih i srednjih škola s oko poslanih 270 fotografija i 11 video snimki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručni žiri kojeg su činili Mare Milin (fotografkinja), Ivana Rupić (prof.likovne kulture) i Jelena Bračun (OPA), nagradio je 5 radova te pohvalio još nekolicinu.

Autori će zaprimiti i simbolične nagrade, mini video kameru, vikend u Istri i knjige o fotografiji. Izložba će ostati otvorena do 30. ožujka, a održava se u organizaciji Udruge za promicanje vizualne kulture OPA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz projekt OPAli fotku – OPAli video udruga OPA kroz radionice i nagradni natječaj za djecu osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta nastoji ukazati na nužnost drugačijeg pristupa obrazovanju mladih i zanemarenost vizualnog obrazovanja mladih u Hrvatskoj.

U sklopu projekta OPAli održano je nekoliko radionica za učenike osnovnih i srednjih škola koje su vodili fotografi, dizajneri i umjetnici poput Mare Milin, Ane Hušman i dizajnerskog dvojca Bachrach Krištofić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u tijeku radionica u kojoj učenici zagrebačke XV. Gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn zajednički osmišljavaju i oblikuju interaktivni vodič Zagreba, na način kako ga oni vide.

Projekt OPAli bavi se upotrebom suvremenih tehnologija u svakodnevnoj komunikaciji. Tehnologija je postala sastavnim dijelom života svih dobnih skupina, promijenivši naše svakodnevne navike te uvodeći u njih znatnu količinu vizualne komunikacije. Mobilni uređaji, tableti i prijenosna računala omogućuju brzu razmjenu informacija pri čemu je naglasak na audio i vizualnim sadržajima. Cilj projekta OPAli je podučiti mladež aktivnom i kreativnom korištenju tehnologije spram njezine pasivne upotrebe isključivo na razini razmjene informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona