Obećali im 6,5 milijuna kuna, a sada ne žele platiti

Nakon što je grad već umanjio sredstva za nezavisnu kulturnu scenu u 2010. godini, zagrebački kulturnjaci ponovo su se našli na udaru.

26.10.2010.
11:07
VOYO logo

U prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama proračuna Grada Zagreba za 2010., Gradski ured za kulturu želi odustati od isplate posljednjih rata već ugovorenih sredstava za nezavisnu kulturu – otprilike 20 posto po programu, piše Večernji list.

''Prema tom prijedlogu, nezavisnoj kulturi otima se novih šest i pol milijuna već dodijeljenih kuna. Inzistiramo na tome da se potpisani ugovori poštuju. Ako sad nema novca, pričekat ćemo do iduće godine, ali Grad jednostavno ne može samoinicijativno proglasiti otpis vlastitih dugova prema organizacijama s kojima je sklopio ugovore'', izjavila je za Večernji Miljenka Buljević iz Saveza udruga Operacija Grad, prva potpisnica prosvjednog pisma protiv takve odluke Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njenoj inicijativi pridružilo se 200 gradskih kulturnjaka, od čelnika velikih festivala poput Eurokaza, zagrebačkog Studentskog centra do Hrvatskog filmskog saveza i nezavisnih umjetnika. Svima njima Grad duguje stotine tisuća kuna, čija je isplata odjednom postala upitna.

''Važno je reći da je tu riječ o već potrošenom novcu. Evo, upravo nam završavaju Perforacije, potrošili smo sve što smo imali za festival, a Grad nam sad, mimo svake pravne logike, ne želi dati dotirani novac. Ako ovakva odluka prođe, vratit ćemo se u crno doba samovolje lokalnih šerifa, kad pisani ugovori ništa nisu značili'', ogorčen je Zvonimir Dobrović, voditelj udruge Domino koja organizira Queer Zagreb i Perforacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da smo prije nekoliko mjeseci znali za mogućnost novog rezanja budžeta, prilagodila bih program takvoj situaciji. Grad je, uostalom, prije realizacije programa imao pravo ponuditi aneks ugovora kojim bi se smanjila dotacija. Ali oni su nas radije pustili da dovedemo goste, održimo sve što smo obećali, a sada kažu: Žao nam je, novca nema. Pa mi nemamo čime platiti honorare stranim trupama koje su gostovale na festivalu!'', bila je oštra čelnica Eurokaza Gordana Vnuk.

Situacija je ista i u Kulturi promjene SC-a, koji je zbog proljetnih ušteda već otkazao nekoliko program, pa se tako Žedno uho i N.O. Jazz festival neće održati ove godine, unatoč prepoznatljivosti koju daju gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradskom uredu za kulturu nisu čuli za otkazivanje spomenutih glazbenih festivala, te ne znaju da su Kulturi promjene SC-a već dodijelili novac iz proračuna za nezavisnu kulturu. Prema njihovoj reakciji očito nije sporno ni smanjenje dotacije nakon, a ne kao što je u ugovoru naznačeno - prije održanih programa, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona