„Nikola Tesla, Srbin i Amerikanac”

Spomenik poznatom srpskom naučniku će svečano biti otkriven u ponedeljak, 23. septembra

18.9.2013.
17:01
VOYO logo

Nikola Tesla, Srbin i Amerikanac, pisaće na spomeniku poznatom srpskom naučniku koji će biti svečano otkriven u ponedeljak, 23. septembra, ispred Tesline laboratorije na Long Ajlendu u Njujorku, piše "Tanjug".

Kako su novinarima u Vladi Srbije objasnili direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković i predsednik Organizacionog odbora manifestacije Aleksandar Vlajković te nedelje će, povodom obeležavanja 70 godina od Tesline smrti, osim otkrivanja spomenika, biti organizovana i izložba u njegovu čast, kao i poslovni skup na kojem će prisustvovati brojni srpski privrednici iz Srbije i dijaspore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Otkrivanje spomenika Nikole Tesle dolazi u izuzetnom trenutku, jer se neko vreme povećava interesovanje za Teslu u svetu, odnosno ponovo se "otkriva" -, rekla je Drašković.

Prema njenim rečima, kada je prošle godine uz ogromnu pomoć srpske dijaspore za svega nedelju dana prikupljeno 1,37 miliona dolara za otkup i renoviranje Tesline laboratorije, američki mediji u svojim izveštajima nisu navodili srpsko poreklo poznatog naučnika, dok je u nekoliko bilo spomenuto da je u SAD došao iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mi kao Srbija želimo da bude prepoznat kao srpski brend i ovo je način da ga povežemo sa našom zemljom. Na otkrivanje spomenika biće pozvani i američki mediji, pa će ovo biti izuzetna prilika da se počne sa organizovanim načinom povezivanja dela i rada Nikole Tesle sa Srbijom -, ocenila je Drašković.

Govoreći o laboratoriji Nikole Tesle na Long Ajlendu Drašković je dodala da Republika Srbija u saradnji sa svojom dijasporom želi da i ta institucija bude brendirana kao deo Srbije, posebno, jer je u planu da narednih godina bude pretvorena u muzej i centar za obuku mladih naučnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Manifestacija u Njujorku biće prilika i da predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji će otkriti spomenik, uruči ordenje Amerikancima, nekima i srpskog porekla, koji su pomogli da se unaprede odnosi dve države -, rekla je Drašković.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije Aleksandar Vlajković istakao je da je otkrivanje spomenika Nikole Tesle, kojeg je uradio vajar Nikola Janković, veliki događaj za srpski narod u toj državi, dodavši da je mesto njegovog postavljanja, na Long Ajlend ispred Tesline laboratorije, dobra lokacija, jer postoje planovi da se tu jednog dana izgradi "Teslin svet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- "Tesla vrld" će biti poput Diznilenda, centar za popularizaciju nauke gde će dolaziti mladi ljudi da razvijaju maštu. Za ovaj projekat su već urađeni projekti -, rekao je Vlajković.

On je dodao da, nakon podizanja spomenika Tesli ispred njegove laboratorije, sledeće godine to isto bude učinjeno ispred Kolumbija univerziteta u Njujorku zajedno sa spomenikom Mihajla Pupina, kao i na Vidovdan u Filadelfiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Želimo da taj spomenik, koji je najlepši ikada napravljen spomenik Nikole Tesle, posejemo širom sveta, jer želimo da nas se sećaju po tim velikanima, a ne po našoj bližoj ružnoj prošlosti -, rekao je Vlajković.

Kako je naglasio spomenik i čitava manifestacija, na kojoj će svirati i poznati violinista Stefan Milenković, građane Srbije neće koštati "ni dinara", jer neće biti finansirana novcem iz budžeta Republike Srbije, već dobrovoljnim prilozima Srba u dijaspori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tesla je most u saradnji sa SAD i on nas na najbolji način povezuje sa najmoćnijom zemljom sveta -, zaključio je Vlaković.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona