MSU / seli u stanove građana Novog Zagreba

Umjetnička djela iz zbirki MSU-a nakratko će se preseliti u stanove Novog Zagreba.

29.6.2012.
13:51
VOYO logo

Austrijska multimedijska umjetnica Claudia Bosse u suradnji s dizajnerom zvuka Güntherom Auerom osmislila je projekt koji će ostvariti u formi originalnog umjetničkog rada.

Naime, od prosinca 2011. Claudia Bosse i dizajner zvuka Günther Auer intenzivno surađuju sa stanovnicima Novog Zagreba, koji postaju dio sustava posebnog umjetničkog transfera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnička djela iz zbirki MSU-a nakratko će se preseliti u stanove Novog Zagreba, urbane sredine u kojoj je smješten Muzej, u dio grada koji od vremena nastanka ima kontroverznu poziciju: neki su ga nazivali 'velikom spavaonicom', a drugi 'novim središtem grada'. S druge strane, ljudi koji žive u stanovima u kojima se nastanila umjetnost, preselit će se na nekoliko dana u Muzej, osvojit će ga kao novi životni prostor i svoje životne priče izložiti publici.

Biografski krajolici Novog Zagreba i Dominant power: što nam je činiti?

U prvom dijelu Biografski krajolici Novog Zagreba umjetnička djela iz zbirki MSU-a bit će premještena u izabrane stanove novozagrebačkih stanovnika, kao i na jednu fasadu, gdje će biti dostupni javnosti, a po povratku u Muzej bit će uvrštena u stalni postav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu Dominant power: što nam je činiti? stanovnici tih stanova postat će dio muzejske žive instalacije: u prostoru omeđenu tlocrtom vlastitog stana sudjelovat će tijelom, osobnim pripovijestima, dokumentarnom građom, kao i audio i videoarhivom.

Dok novi stanovnici Muzeja na taj način redefiniraju vlastiti život, transformiraju ga, sam Muzej postaje mjesto kojemu su oni udahnuli svakodnevni život, ali i mjesto eksperimentiranja drugačijim oblicima zajedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preseljenje umjetničkih djela iz MSU-a Claudie Bosse izvodi se u sklopu ovogodišnjeg Eurokaza

Claudia Bosse će kroz projekt pokrenuti pitanja o gradskim utopijama, idejama življenja, konceptima novih gradova (modernizam), pitanje umjetnosti koja računa na participaciju, kao i pitanje definicija i organizacija ljudskih zajednica i njihovo vrednovanje na tržištu umjetnina, stoji na stranicama Muzeja suvremene umjetnosti.

Djela iz zbirki MSU-a izložena u stanovima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan PICELJ: Remember Malevitch, 1986. Mio VESOVIĆ: Šarović I, 1980. Mio VESOVIĆ: Za Rexa, 1983. Ivan POSAVEC: Žena pred televizorom, 1982. Ivan POSAVEC: Recital,1983. Braco DIMITRIJEVIĆ: Prolaznica koju sam slučajno sreo u 16.04, 2001. Boris BUĆAN: New York, The portrait of Jesus Christ, Sept 11, 2001, 2001. Ivan Ladislav GALETA: Dvosmjerni bicikl, 1978.-1979. Mladen STILINOVIĆ: Iz početnica, 1977. Željko JERMAN: Moja godina II, 1997.

Projekt će trajati od 30. lipnja do 2. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona