Montažstroj predstavlja 'Protunapad'

U prostorima Tribine Grada Zagreba (Kaptol 27), u subotu, 2.

30.1.2013.
12:47
VOYO logo

Jeste li znali da jedna petina hrvatskog stanovništva živi u blizini minski sumnjivog područja? Osjećate se sigurno u svojim domovima, ali ste dovoljno osviješteni da mnogi naši sugrađani ne osjećaju sigurnost? Zanima vas zašto mine nazivaju najpodmuklijim oružjem ili pak s kojim se sve problemima suočava Hrvatska u dugotrajnom procesu razminiranja? Ili pak mislite da vas se minski problem uopće ne tiče?

Montažstrojev novi projekt 'Protunapad' bavi se ostavštinom ratnih razaranja od koje i dan-danas stradaju nevini. Osim ekološkog zagađenja, gospodarske blokade zagađenog teritorija te potrebe ekonomskih izdvajanja za razminiranje, minska opasnost je problem i zbog ograničavanja ljudskih prava na slobodu kretanja i na osobnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Protunapad' je započeo je ovotjednom edukativno-kreativnom radionicom za dvadesetak odabranih hrabrih plesača. Oni će do kraja tjedna kroz interakciju s pirotehničarima, stradalnicima minskih incidenata, teorijskim stručnjacima te predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje otkriti sve specifičnosti minskog problema u Hrvatskoj.

U konačnici će biti odabrano najodvažnijih sedam plesača koji će se tijekom 2013. i 2014. godine uputiti na turneju po razminiranim teritorijima u Hrvatskoj kako bi na njima svojim plesom zagovarali pravo na slobodu kretanja ali i testirali njihovu sigurnost što će rezultirati dokumentarno-igranim filmom. Javna tribina početak je Montažstrojeva javnog zagovora ovog problema a na njoj će se predstaviti plesači koji će kroz ovotjednu radionicu odlučiti mogu li pomiriti svoje strahove i dileme te želju za plesom i aktivistički angažman kako bi nastavili rad na projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz plesače, gosti tribine bit će pirotehničari i žrtve mina, predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, teoretičari i drugi stručnjaci koji će svim sudionicima tribine približiti minski problem Hrvatske. Montažstroj vas poziva da se priključite javnoj tribini te obratite svoju pozornost na problem koji je i decenijima nakon ratnih sukoba prisutan i ubojit a koji je unatoč tome potisnut i zanemaren zbog čega postaje još opasniji, problem zbog kojeg u 2013. godini rat još uvijek nije završio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona