Izložbom Sandre Vitaljić otvorena Galerija Makina

U galeriji Makina na Kapitolinskom trgu, novom pulskom galerijskom prostoru posvećenom fotografiji, pred iznimno brojnom publikom otvorena je izložba fotografija Sandre Vitaljić 'Neplodna tla'.

17.5.2010.
12:48
VOYO logo

Galerija je dobila ime po asocijaciji na "macchina fotografica" (fotografski aparat). Voditelj galerije Hassan Abdelghani zahvalio se prilikom otvorenja svima koji su pomogli da ova galerija bude to što jeste, odnosno jedina galerija u gradu namijenjena fotografiji.

"Sretan sam da je upravo izložba Sandre Vitaljić prva u našem novom galerijskom prostoru. Jednom mjesečno ćemo organizirati izložbe poznatih fotografija, a kako imamo odličnu suradnju i s pulskim i motovunskim filmskim festivalom, nadamo se uskoro u prostoru galerije otvoriti i gift shop, gdje će svi zainteresirani moći kupiti printeve fotografija", najavio je voditelj galerije Hassan Abdelghani koji je jedan od najzaslužnijih što je ova mala galerija prerasla lokalne okvire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pejzaži na fotografijama Sandre Vitaljić obilježeni su traumom, povijesnim događajima i ljudskim iskustvom. Mjesta odabrana za fotografiranje nisu samo lijepi krajolici, već mjesta koja su zbog svog povijesnog konteksta dobila snažnu simboliku i na razne načine kreirala nacionalni identitet.

"Pejsaž nema mogućnost pričanja pripovijetki, ne može konstruirati priču niti utjecati na tijek pamćenja/zaborava. Pred nas dolazi posredstvom fotografija lišenih uobičajene političke retorike, kompromitirajućih znakova i prisutnosti ljudi. Joyce je zapisao da se mjesta sjećaju događaja. Ona su dio emocionalne karte svijeta na kojoj se, barem prividno, ne zamjećuju konstrukcije društveno-političkih odnosa koji su u jednom trenutku povijesti odredili njihovo značenje. U potrazi za tim mjestima, Sandra Vitaljić nastoji razumjeti njihovu osobitost, osvijestiti je i prepoznati; suzdržava se naknadnih konstruiranih ravnoteža zaraćenih strana, ne izjednačava, ne komentira. Njezin je pogled topao, ali distanciran" - napisala je u katalogu za ovu izložbu povjesničarka umjetnosti Sandra Križić Roban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandra Vitaljić rođena je u Puli 1972. godine. Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV u Pragu, Češka, a na istom fakultetu apsolvirala je doktorski studij iz povijesti i teorije fotografije. Zaposlena je kao izvanredni profesor na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, pročelnica Katedre za fotografiju.Članica je ULUPUH- a i HDLU-a. Njeni radovi nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu i zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je stipendije ArtsLink (1997.) u Ansel Adams Center for Photography, San Francisco,CA i Fulbright (2006-7.) u Rochester Institute of Technology, Rochester u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona