Hrvatski ratni film premijerno na ZagrebDoxu

Kao jedno od najvećih iznenađenja ZagrebDoxa, koji će se u u Movieplexu održati od 27. veljače do 6. ožujka, najavljena je retrospektiva hrvatskog ratnog filma.

23.2.2011.
14:40
VOYO logo

Domaća ostvarenja ratne tematike možete prvi put pogledati u sklopu programa Hrvatski ratni dox, koji će u sklopu festivala prikazati 21 film.

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu sveukupno će biti prikazano više od 50 domaćih dokumentaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu Dox događanja premijerno će biti prikazano čak 13 recentnih hrvatskih filmova: 'Građani na Cvjetnom trgu' Krste Papića, 'Gabriel' Vlatke Vorkapić, 'Poplava' i 'Don Juan: oprostite, gospođice' Gorana Devića, 'Moji dobri i lijepi prijatelji' Davora Kanjira, 'Nasljeđa' Tonćija Gaćine, 'Jesam li sretna?' Vanje Sviličić, 'Irokez' Matije Vukšića, 'Kelti' Đure Gavrana, 'Heaven Spot' Brune Zagorščaka, 'Ratni reporter' Silvestra Kolbasa, 'Album' Branka Ištvančića i 'Razorubičenje' Domagoja Matizovića.

Osim spomenutih filmova u Hrvatskoj će prvi put biti prikazani i sljedeći naslovi: 'Nekoć braća' Michaela Tolajiana, 'Drugarica Jovanka' Slađane Zarić i Filipa Čolovića, 'Oženiću celo selo' Željka Mirkovića, 'Godine koje su pojeli lavovi' Bore Kontića i 'Magnet' Namika Kabila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festivalski žiri

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate, natječe se 53 naslova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. Konačni sud o najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji donijet će međunarodni žiri kojim predsjeda renomirani hrvatski filmski umjetnik Eduard Galić (čiju retrospektivu predstavljamo u sklopu programa Majstori doxa), a čine ga još i iranski redatelj Hamid Rahmanian - autor filma 'Staklena kuća', koji je na prošlogodišnjem ZagrebDoxu nagrađen posebnim priznanjem međunarodnog žirija - te redateljica i filmska teoretičarka Hana Jušić.

Regionalni žiri čine Milica Đenić, mlada srpska redateljica, autorica filma 'Kriva je', koji je na 6. ZagrebDoxu nagrađen posebnim priznanjem regionalnog žirija, zatim njemački redatelj i snimatelj Wolfram Huke, čiji je dokumentarni prvijenac 'Tiho uklanjanje' osvojio posebno priznanje na ZagrebDoxu 2009, te hrvatski filmski i TV kritičar Dragan Jurak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali pečat dodjeljuje se autoru/ici do 30 godina, a tu će odluku na ovogodišnjem ZagrebDoxu donijeti mladi žiri, koji čine studenti zagrebačke Akademije dramske umjetnosti: Đuro Gavran, student diplomskog studija režije dokumentarnog filma, Igor Bezinović, student filmske i TV režije te Iva Mrkić, studentica diplomskog studija filmske i TV montaže.

Nagrada Movies that Matter treću godinu zaredom dodjeljuje se filmu koji na najbolji način problematizira zaštitu ljudskih prava: nagradu će dodijelili žiri koji čine Drago Hedl, istaknuti istraživački novinar, Mario Mažić, koordinator Inicijative mladih za ljudska prava, te voditeljica i novinarka Ida Prester.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni svjetski filmaši na ZagrebDoxu

Niz filmaša koji će pohoditi ovogodišnji ZagrebDox: predvodi renomirani svjetski dokumentarist Nicolas Philibert, čiji presjek bogate filmografije prikazujemo retrospektivom po autorovu izboru, a u sklopu festivala Philibert će voditi i masterclass za svu zainteresiranu publiku.

Amerikanac Brian Hill autor je filma 'Klima promjene' koji će biti prikazan u sklopu retrospektive kompanije Participant Media. Hill je dobitnik nagrade BAFTA, filmski redatelj i direktor britanske tvrtke Century Films.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagreb stiže i američka redateljica Cathryn Collins koja kroz portret Mihaila Hodorkovskog, najbogatijeg čovjeka u Rusiji, u filmu 'Vlast' otkriva kako su žrtvovane slobode i vladavina prava u suvremenoj Rusiji.

Iranski autor Massoud Bakhshi u filmu 'Naš perzijski sag' evocira svoje bolne uspomene na ubijenog oca – istim filmom zatvorit ćemo ovogodišnji ZagrebDox.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regionalni filmaši

Iz regionalne konkurencije festivalu će se pridružiti Austrijanac Nikolaus Geyrhalter, autor filma 'Allentsteig', srpski redatelj Mladen Matičević, autor filma 'Run for life' te Maja Malus, slovenska redateljica filma 'Schengenske zgode'.

Prikazat će se i prvi snimljeni film o WikiLeaksu. Istoimeni rad nastao je u produkciji švedske televizije, a na festivalu će nam se pridružiti jedan od autora, redatelj i producent Bosse Lindquist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njega na festival stiže još nekoliko autora čiji će filmovi biti prikazani u programu Stanje stvari: rumunjska autorica Alina Teodorescu u filmu 'Natascha Kampusch – 3.096 dana zatvora' zabilježila je slučaj jedne od najpoznatijih svjetskih žrtava otmice, irski redatelj Risteard Ó Domhnaill u filmu 'Cijev' borbu irskih ribara i zemljoradnika protiv petrokemijskog giganta Shella, a češki autor Ivan Vojnár svoje protagoniste podvrgava kinoterapiji u istoimenu filmu.

Kontroverzni dox uključuje već spomenuti film 'Nekoć braća' koji se bavi prijateljstvom i odnosom dvaju košarkaških velikana, pokojnog Dražena Petrovića i Vlade Divca. Na festival u Zagreb nakon niza godina stiže Vlade Divac. Redateljski dvojac Andreas Horvath i Monika Muskala stižu s filmom 'Arapska privlačnost', kojim su zabilježili nekonvencionalnu priču o nekoć gorljivoj austrijskoj feministici koja se udala u Jemenu i preobratila na islam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na festivalu će nam se pridružiti i srpska autorica Slađana Zarić, suredateljica filma 'Drugarica Jovanka'.

U Zagreb stiže i Jerome Missolz, francuski autor rokumentarca 'Wild Thing', koji posvećuje svojim glazbenim rock-idolima, te američka fotografkinja i redateljica Kate Perotti, koja u filmu ‘Momz Hot Rocks’ bilježi muke malih ženskih bendova čije su članice uglavnom energične četrdesetogodišnje majke. Iz programa Happy dox stiže Šveđanka Selina Hakansson, autorica filma 'Kozji sir', te Željko Mirković, srpski redatelj filma 'Oženiću celo selo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival u nedjelju, 27. veljače u 20 sati otvara već spomenuti film 'Irokez' u režiji Matije Vukšića koji progovara o životnom putu boksača Željka Mavrovića.

Prethodni članci:

arti-201102210485006 arti-201101280493006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona