HRT / ne može emitirati 'Tita' Lordana Zafranovića

Udovica Stipe Šuvara, Mira Šuvar je Zafranoviću sredila neke od najtežih intervjua, primjerice s bivšom suprugom Josipa Broza Tita Herthom Haas.

30.12.2011.
12:32
VOYO logo

Mira Šuvar koja se s Lordanom Zafranovićem spori oko rada koji je uložila u 'Tita' u njegovoj režiji obratila se javnosti povodom najave da će serija biti emitirana na Hrvatskoj radioteleviziji.

Naime, Šuvar je Zafranoviću sredila neke od najtežih intervjua, primjerice s bivšom suprugom Josipa Broza Tita Herthom Haas, koja je na njen nagovor prekinula višedesetljetnu medijsku šutnju, a zatim otvorila dušu Šuvarici ispričavši joj na posebno lucidan i zanimljiv način detalje iz Titove mladosti. Haas je nedugo zatim preminula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izveli 'nekoliko kaznenih djela na njenu štetu'

"Takva odluka (o emitiranju op.a.) bila nedopustiva s obzirom da je redatelj u seriju uključio dijelove mojih intervjua sa svjedocima i analitičarima čije sam korištenje izrijekom zabranila pred godinu dana zbog nepoštivanja i zloupotrebe autorskih prava, a učinili su to i brojni ugledni svjedoci i nasljednici. Osim toga, postoji niz indicija da su Lordan Zafranović i Hrvatska radiotelevizija, a zajedno s njima i Hrvatska autorska agencija Odvjetničkog društva Hraste&Partneri, koje zastupa L. Zafranovića u sudskom sporu sa mnom, izveli više radnji koje upućuju i na počinjenje kaznenih djela", navodi Mira Šuvar.

Aneks ugovora koji je promijenio dobar dio originalnog ugovora

Sumnja u kaznena djela proizlazi iz spisa za raspravu na Trgovačkom sudu u Zagrebu koji je vidjela. Radi se o u tajnosti potpisanom Aneksu II. ugovoru sklopljenog 07. studenog 2008. godine između Hrvatske radiotelevizije i Kino dokumenta d.o.o. kojim se produljuje rok isporuke serije o Titu i isplati novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj su aneks 23. svibnja 2011. godine potpisali Josip Popovac, tadašnji privremeni glavni ravnatelj HRT-a i Lara Hraste, direktorica Hrvatske autorske agencije - Centra za intelektualno vlasništvo d.o.o., koju je agenciju Lordan Zafranović opunomoćio da Aneks potpiše u ime Kino dokumenta! Na Aneks je zatim stavljena oznaka 'Poslovna tajna' i dugo je skrivan od mene kao suvlasnice Kino dokumenta (50:50) i direktorice. Tek sam ga nedavno, pet mjeseci nakon potpisivanja, vidjela na sudu! A vodstvo HRT-a dobro je znalo da svaki pravovaljani ugovor Kino dokumenta d.o.o. mora imati suglasnost i potpise oba direktora. Znala je to i Hrvatska autorska agencija (HAA)", prigovara Šuvar, dodajući da je Aneks II. značajno izmijenjeno nekoliko članaka iz glavnog Ugovora.

Zafranović neovlašteno prodao sva prava, uključujući i njena

"Tako je Lordan Zafranović, jedan od direktora i suvlasnik Kino dokumenta, neovlašteno prenio, u stvari prodao, sva prava firme, imovinska i autorska (privatnoj) Hrvatskoj autorskoj agenciji. Čak se obvezao da će, 'u slučaju raskida ili otkaza ovog Ugovora', Kino dokument' bez odgađanja predati (HRT-u) u vlasništvo i posjed sve snimljene nemontirane (sirove) materijale Djela' (najvećim dijelom moje intervjue s izuzetnim povijesnim ličnostima Titove epohe)!", navodi Šuvar. U Aneksu se, nastavlja, "Kino dokument poglavito obvezuje i jamči HRT-u" da će "unaprijed i u cijelosti urediti sva autorska" i druga prava za korištenje Djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A u trenutku potpisivanja tog aneksa i HRT i HAA i Lordan Zafranović već su znali za pola godine staru moju zabranu na korištenje 65 autorskih intervjua sa svjedocima i analitičarima, kao i za pojedinačne izjave, s potpisima 35 svjedoka ili njihovih nasljednika, o zabrani!", upozorava.

"'Vrlo pozitivnu' recenziju serije, koju je 29. srpnja 2011. napisao Ninoslav Lovčević prvi sam put vidjela dva mjeseca kasnije na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Iznenadili su me i sadržaj te recenzije (više lako dokazivih neistina, na primjer, da je serija 'napravljena u skladu s usvojenom koncepcijom' i 'prema scenariju koji je prihvatila HRT') i činjenica da je upućena i Hrvatskoj autorskoj agenciji, ali ne i meni kao scenaristici serije i autorici intervjua!", navodi Šuvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je završio novac?

U Aneksu II. HRT se obavezala da će, nakon isporuke serije, uplatiti 1.354.129,00 kn, plus PDV, na račun HAA, "punomoćnika Kino dokumenta d.o.o. iz kojeg iznosa se HAA obvezuje podmiriti obveze društva Kino dokument u vezi nastanka Djela, uz prethodnu suglasnost HRT-a na isplatu pojedinog iznosa pojedinom vjerovniku", upozorava ona.

"U posljednju godinu i pol dana na adresu Kino dokumenta d.o.o. nije stigao, niti je potpisan, ni jedan ugovor. Preko Knjigovodstva nije isplaćen ni jedan račun (a i račun je firme više od godinu i pol dana prazan). Dakle, stvari su se u tom vremenu odvijale mimo Kino dokumenta d.o.o.", zaključuje Šuvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao direktorica Kino dokumenta d.o.o., dobila je, tvrdi, 10. prosinca 2011. godine službenu obavijest koju je potpisao da urednik redakcije Dokumentarnog programa HTV-a Ninoslav Lovčević, o tome da HRT neće emitirati seriju o Titu sve dok se ne riješi sudski spor koji djelatnici Kino dokumenta d.o.o. međusobno vode.

Sada više ne zna odgovor na pitanje je li najava o emitiranju istinita, budući da joj vodstvo HRT-a ne odgovara na upite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona