Fotografijama razotkrio sve što se događa iza kulisa

U sarajevskoj galeriji Black Box otvorena je samostalna izložba fotografija Josipa Lovrenovića pod nazivom Teatar, kojom razotkriva sve što se događa iza kazališnog svijeta vidljivog publici.

29.4.2011.
16:40
VOYO logo

Riječ je o kolekciji 13 crnobijelih radova ostvarenih iza kazališnih kulisa i zavjesa, obično tijekom priprema za određene predstave. Lovrenović tom zaklonjenom svijetu ovdje pridaje značaj prvog reda, suptilno naglašavajući ulogu svojevrsnog, a u pravilu nevidljivog, dakle, teatra u teatru: krojača dok šivaju kostime, stolara i bravara u trenutku izrade scene, rekvizitera kako se dogovaraju...

Ovaj diplomant zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti iz klase Frana Para, naime, ujedno je i scenograf Narodnog pozorišta u Sarajevu, pa je upravo svoje vlastito iskustvo i svjedočanstvo iz te sredine odlučio na takav način i u tomu mediju predstaviti javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izložba govori o životu teatra, ili radije o teatru života koji se odigrava iza reflektora i scene Narodnog pozorišta (...), no te male, nevidljive priče, trenuci i situacije oslikavaju mikrouniverzum svakog pozorišta. Tako gledatelj putem Lovrenovićevih fotografija prisustvuje onome živom zbivanju što pulsira iza pozornice", rečeno je u najavi izložbe, dok je pjesnik Semezdin Mehmedinović o autoru izložbe i njegovim junacima rekao:

"Kao da su snimani u trenutku odluke o konkretnim scenskim rješenjima, pa zbog toga izgledaju kontemplativno, i zbog toga su pred objektivom fotoaparata transformirani u glumce. E, ta obrnuta perspektiva koju fotografije donose, to otkrivanje što teatar jeste, predstavlja moralnu neupitnost u Lovrenovićevom stavu o svijetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba Teatar u galeriji Black Box u Sarajevu – koja inače već godinu dana programatski dosljedno nudi prostor za afirmaciju mlađih te perspektivnijih umjetnika - otvorena je do 4. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona