FOTO: / Zbog nezadovoljstva išarala centar grada

Kako bi reagirala na loše stanje radnika u hrvatskom društvu te o nehumanim i nemogućim uvjetima pukog preživljavanja, umjetnica Vedrana Stipić bijelom je kredom išarala riječki Korzo.

27.1.2011.
15:55
VOYO logo

Osjećam se kao rob, kao roba, kao robot rečenica je koju je ova umjetnica ispisala bijelom kredom na nekoliko lokacija u užem centru grada.

''Danas su radnici u borbi za opstankom i iole normalnim životom. Postavljaju se nemogući uvjeti, nehumani zahtjevi, država svoj dio uzima bez pitanja i osvrtanja, dopušta se da jedni kreiraju život drugima. Sve to me neodoljivo podsjeća na pronicljivu Orvelovu rečenicu: Svi smo mi jednaki, samo su neki jednakiji od drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnemo li se na globalnu situaciju u svijetu ne možemo poreći opće nezadovoljstvo koje struji iz svih medija koje pratimo. Neizbježno se vraća ideja o robovlasništvu u jednom kulturnom i nadasve primamljivom pakiranju demokracije. No zagrebemo li samo mrvicu ispod površine, uključimo li na sekundu svoj mozak, shvaćamo da smo obmanjeni, da je cijeli postav demokacije, naprednosti i razumijevanja jedna velika prepredena maska već poznatog nam scenarija manjine moćnika koji kreiraju ovaj svijet za sebe a ne za dobrobit sviju. Danas se radnik tretira prije svega kao rob – nema pravo glasa, na zaštitu, na pitanja i postavljanje bilo kakvih uvjeta. S druge strane tretirani smo kao roba – gleda se naš izgled, koji je često presudan. Ako nisi lijep i u punoj snazi, ako nisi slika i prilika masovno poželjne i normalne pojavnosti onda si nepoželjan.

Gleda se naš rok trajanja - dakle ako ste nešto stariji onda ste već za baciti, ako ste premladi i neprovjereni na tržištu onda se debelo morate čupati da prijeđete iz tog stadija u stadij poželjnosti. Kvaliteta nažalost, baš kao i u sve većem broju proizvoda, ima najmanju težinu – moto današnjeg društva je kvantiteta, a ne kvaliteta'', piše Kulturpunkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona