Eurokaz će maksimalno 'zaigrati' kazališni prostor

Eurokaz 2010., nakon dugogodišnje disperzije po najrazličitijim zagrebačkim prostorima, od ove se godine sabire u dvoranu Gorgona MSU-a i širi se na cijeli lipanj.

24.5.2010.
12:38
VOYO logo

Taj jednomjesečni festivalski format kruna je eurokazovskih aktivnosti u MSU-u, koje su započele u siječnju ove godine Eurokazovom produkcijom opere corale Okovani Galileo redatelja Branka Brezoveca, a nastavile su se vlastitim produkcijama: TracksBarbare Matijević i Giuseppea Chica te Njarabum redateljice Anje Maksić Japundžić.

arti-201005310180006 U veljači je Eurokazova publika mogla uživati u svjetlosno plesnoj instalaciji Solo # 2 Bricea Lerouxa, prvog ovogodišnjeg gosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201005100524006 U svibnju donosi još jedno pretfestivalsko gostovanje Med+pepeo / Iznad ponora redatelja François-Michela Pesentija i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke te produkciju Crkva koju u suradnji s Kazalištem Novi život režira Saša Božić.

„Programski, ovogodišnji se Eurokaz, početkom lipnja, otvara revijom vlastitih produkcija, a slijede gostovanja šest vrhunskih svjetskih projekata iz Japana, Kanade, Italije, Slovenije, Belgije i Francuske. Eurokazova je želja maksimalno zaigrati i predstaviti novi kazališni prostor, kojemu treba dati kontekst na način umjetničke suvremenosti, a koju MSU i Eurokaz, svaki na svoj način, dugi niz godina razvijaju“, izjavila je umjetnička direktorica Eurokaza Gordana Vnuk na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime toga predstavljanja, u lijepoj namjeri suradnje i prožimanja aktivnosti dviju institucija selekcija ovogodišnjeg Eurokaza imat će manje strogosti i više će se otvarati prema vizualnim, a zatim i glazbenim dimenzijama.

Marionetsko kazalište Youkiza (Japan) / Frédéric Fisbach (Francuska) Potomci uškopljenog admirala 11, 12. i 13. lipnja u 20:00 europska premijera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marionetsko kazalište Youkiza (osnovano 1635) najstariji je japanski i ugledni svjetski lutkarski teatar koji je do savršenstva razvio tehniku bunraku lutke. U novije vrijeme osuvremenjuju repertoar predstavama koje nastaju u suradnji s europskim redateljima. Jedan od njih, Frédéric Fisbach, postavio je tekst singapurskog pisca Kuo Pao Kuna Potomci uškopljenog admirala, koji će svoju europsku premijeru imati upravo u Zagrebu.

Par B. L. eux / Benoît Lachambre / Louise Lecavalier / Laurent Goldring / Hahn Rowe (Kanada) Jesam ja ti 15. i 16. lipnja u 20:00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt Jesam ja ti plesni je susret koreografa Benoîta Lachambrea i plesačke zvijezde Louise Lecavalier koja je dvadeset godina nastupala sa svjetski poznatom skupinom La La La Human Steps zadivljujući plesnim bravurama na granici mogućeg. Poznate su i njezine plesačke turneje te spotovi s umjetnicima poput Davida Bowieja, Franka Zappe i Ensemblea Modern.

Santasangre (Italija) Šest stupnjeva 18. lipnja u 19:00 i 21:00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurokaz od svojih početaka sustavno prati talijanski inovativni teatar, a rad grupe Santasangre otvara pogled na novu generaciju beskompromisnih talijanskih kazalištaraca. Santasangre je umjetnički projekt začet u Rimu, početkom novog milenija, sa svrhom istraživanja praznine koja se rasprostire iznad svakodnevnoga govora, kombinirajući pritom podjednako vizualnu i glazbenu umjetnost te različite izvedbene stilove.

Via Negativa (Slovenija) VIA NOVA via MSU Zagreb 19. lipnja u 18:00Izložba: 24 - 27. lipnja (11:00 – 20:00)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodno priznati slovenski kolektiv Via Negativa, s kojim je Eurokaz surađivao na nekoliko projekata, u Muzeju suvremene umjetnosti predstavit će svoj najambiciozniji projekt – Via Nova, antologiju svih svojih radova koja zbog specifičnosti prostora Muzeja suvremene umjetnosti dobiva jednokratni naziv VIA MSU Zagreb.

MaisonDahlBonnema & Needcompany (Nizozemska / Belgija) Balada o Ricky i Ronnyju – pop-opera 23. i 24. lipnja u 20:00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnički par Anna Sophia Bonnema i Hans Peter Dahl predstavljaju svoj alter ego imenima Ricky i Ronny, a publici se obraćaju pjevanjem. Sabrani u kutku stvarnosti koji ostaje izvan polja nekoga nedefiniranog ratnog sukoba, ta dva lika, pjevajući, naivno vjeruju da se individualnom srećom može manipulirati.

Compagnie 111 / Aurélien Bory (Francuska) Bespredmetno 26. i 27. lipnja u 20:00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aurélien Bory sa svojom je grupom Cie 111 već zadivio Eurokazovu publiku kombinacijom neverbalnoga teatra, cirkuskih tehnika i maštovitog poigravanja prostorom. U ovom projektu čovjek susreće robota, odnosno glomaznu robotsku ruku koja se rabi u autoindustriji kako bi obavljala mučne i dosadne zadatke umjesto radnika. No robot postavljen na scenu, ulazeći u polje umjetnosti, gubi primarnu funkciju, postaje suvišak, postaje – bespredmetan.

Laboratorio Nove (Firenca) / Centro Iniziative Teatrali (Campi Bisenzio) / HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka) / Eurokaz / MSU Zagreb Okovani Galileo - opera corale redatelj: Branko Brezovec 2. lipnja u 21:00 3. lipnja u 20:00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurokaz / MSU Zagreb / Focus on Art and Science (EU) Njarabum redateljica: Anja Maksić Japundžić 4. lipnja u 20:00

Kazalište Novi život / Eurokaz / MSU Zagreb Crkva redatelj: Saša Božić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona