CRTANI ROMANI ŠOU: / Tvorci Martina Mysterea u Zagrebu

Image

Crtani romani šou, 19.

13.5.2016.
17:38
VOYO logo

Nagrađivani umjetnik stripa, Hermann, počeo je karijeru 1964. godine u strip časopisu "Spirou", gdje je njegov talent prepoznao Michel Reignier Greg, karikaturist i kasnije urednik revije "Tintin", ponudivši mu angažman u svom studiju. S Gregom radi serijal "Bernard Prince" i western serijal "Comanche", jednom od najboljih strip westerna, a najpoznatiji je po post-apokaliptičnom westernu "Jeremiah" s kraja sedamdesetih koji izlazi i danas, a za koji piše i scenarij.

Alfredo Castelli literarni je otac i kreator Martina Mysterea, kojemu je prva epizoda izašla 1982., nakon niza njih za Zagora, Mister Noa i Kena Parkera. Castelli na serijalu broji više od 250 brojeva, napisao je i većinu epizoda, koliko svi ostali scenaristi ostali zajedno. Može ga se nazvati i Martinovim uzorom, jer većinu njegovih karakteristika poprima i njegov lik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Giancarlo Alessandrini, koji slavi više od 40 godina profesionalne karijere, s Castellijem je u dobrim odnosima od vremena Corriere dei Ragazzi, tako da se uključuje u njegov novi projekt, Martina Mysterea, a navodno je projekt prihvaćen od strane Bonellija zbog načina kako ga je Alessandrini nacrtao. Kao crtač potpisuje velik broj epizoda redovne serije, počevši od same prve epizode, a svoj specifični robusni crtački stil razvio je do savršenstva radeći više od tridesetak godina na serijalu.

S obzirom na njihov dolazak, poseban naglasak na festivalu dat će se originalnim crtežima iz Martina Mysterea, uključujući i iznimno vrijedne table iz prvih brojeva. Izložba Giancarla Alessandrinija, u Galeriji PM, donosi više od 100 ilustracija i tabli iz slavnog serijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POČINJE SFERAKON! Pogledajte raznoliki i bogati program ovogodišnje konvencije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski strip za djecu" i "Made in CRO"

Uz tu izložbu, festival Crtani romani šou će otvoriti izložbe "Hrvatski strip za djecu" i "Made in CRO".

Hrvatski strip za djecu predstavlja se u Galeriji Bačva, a svi autori s izložbe se bave stripom više od 20 godina. Svi ti stripovi, "Dado i Čmičko", "Smibić", "Užas Zlica Gadost i vila Radost", "Detektivci" prate suvremene trendove i obraćaju se publici na način koji je blizak današnjoj djeci, svaki od njih ima svoje posebnosti i vjernu publiku. Kako "Smib", "Modra Lasta" i "Radost" imaju dugu tradiciju objavljivanja dječjih stripova, činjenica da stripovi s izložbe izlaze u njima stavlja njihove autre u društvo s velikanima dječjeg stripa, Ivicom Bednjancem, Antom Zaninovićem ili Krešimirom Zimonićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba "Made in CRO" predstavit će u Galeriji Prsten dosad najveći broj hrvatskih autora koji izdaju za hrvatsko i strano tržište, one koji su se u svijetu proslavili radom za najpoznatije svjetske izdavače, te one koji doprinose da hrvatska scena postaje sve relevantnija i kvalitetnija.

Ove godine će se predstaviti djela Dalibora Talajića, Roberta Solanovića, Mislava Tomašinjaka, Gorana Sudžuke, Ive Svorcina, Igora Kordeja, Miroslava Mrve, Sonje Gašparov, Tihomira Tikulina – Tice, Danijela Žeželja, Ivana Šivaka, Marka Dješka, Tončia Zonjića, Borisa Talijančića, Tomislava Beštaka, Frana Strukana, Stipe Kalajdžića, Josipa Sršena, Ivana Marušića, Gorana Parlova, Krešimira Biuka, Jurice Starešinčića i Sebastijana Čamagajevca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti festivala su i dvojac Robert Recchioni i Giovanni Freghieri, čiji je rad obilježio serijal "Dylan Dog" te Didier Pasamonik, jedan od najvećih francuskih teoretičara stripa i kustosa.

Bit će tu i autori iz susjedstva, Filip Andronik, široj javnosti poznat po animiranim spotovima za grupu Dubioza Kolektiv, te Senad Mavrić, jedan od pionira stripa u BiH koji je kasniju karijeru gradio na francuskom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Renesansa stripa

Ovogodišnji službeni domaći gosti su Goran Sudžuka i Krešimir Biuk, uz čije su radove odrasle mnoge generacije školaraca, a festival će tradicionalno okupiti većinu hrvatskih autora.

Kako festival nastoji poticati kreativnosti u djece, dodjeljuje nagradu "Mladi Lav" za najbolje stripove školaraca, te održava besplatne radionice crtanja tijekom trajanja festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima direktora festivala, Slavena Goričkog, želja im je pokrenuti razgovor o stripu na višoj razini, kao o mediju koji doživljava renesansu i najveći je kulturni fenomen u razvijenim zemljama te sve više predmet ozbiljnih teoretskih i znastvenih proučavanja na zapadnim sveučlištima i školama.

Stoga će se organizirati niz razgovora o značaju stripa i predavanja na razne teme, od utjecaja japanskog stripa na zapadna tržišta, razvoja stripa na Bliskom istoku i specifičnost talijanske škole strpa do kritike u stripu i samoizdavaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će tu crtanja i potpisivanja za publiku, crtanja uživo na projektorima, razgovora s publikom, pub kvizova, pregleda portfolija mladih autora, izrada maski, promocija novih izdanja, popularni sajam stripova.

Ulaz na sve programe u sklopu festivala je besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona