Redovi su pred trgovinama da se unutra ne stvaraju gužva. Kupci podržavaju. Na dva metra jedan od drugoga. A ulazak kupaca kontroilira zaštitar.
VEZANE VIJESTI
''Mislim da je razmak u redu i da su ljudi vrlo
disciplinirani. Prilagođavamo se situaciji. Imam i rukavice. I
da, strah me je, ne mogu reći da nije'', kaže Tanja
Buzina iz Zagreba.
Kod ulaska u trgovinu obavezna je dezinfekcija ruku. Na podu
jasno piše da mole kupce da drže razmak. Trgovine se
dezinficiraju. Marina Dijaković, voditeljica
korporativnih komunikacija LIdl Hrvatska dodaje: ''Ugradili smo i
plexi stakla kao dodatnu zaštitu između blagajnica i
kupaca''.
Trgovkinje rade s maskama i rukavicama za blagajnom i kada pune
police. A puni ih se više no inače. ''Svakodnevno se pune police,
možda nečeg u nekom trenutku nema, ali to ne znači da manjka te
robe nego nismo stigli napuniti i one se popune tijekom dana'',
tvrdi Dijaković.
Najviše se prodaju mlijeko, šećer, ulje, riža, tjestenina,
konzerve i toaletni papir. Iz Konzuma poručuju da bilježe
dvostruke prodajne brojke tih proizvoda. No, unatoč tome trgovci
uvjeravaju da svih namirnica i zaliha ima dovoljno. a da opskrba
ne stoji, tvrde i u HUP, čiji glavni direktor Davor
Majetić kaže: ''Ne ide savršeno, ima zastoja i nekih
čekanja. To funkcionira - kamion te i te regiustracije stoji i da
ga se ide izvaditi iz kolone. Operativni smo i zalihe nisu
upitne''.
Trgovački lanci drže se preporuka Nacionalnog stožera, a od
načelnika Davora Božinovića stigla je nova
preporuka. On line kupnja. Neki kojima to nije osnovni posao, a
prodaju putem interneta, uveli su prehrambene artikle. Iz
trgovačkog lanca koji je i do sad jedini radio on line prodaju,
rekli su da je broj narudžbi toliko porastao da ono što se
do sada čekalo 24 sata, stignu dostaviti tek kroz sedam
dana.
Organizirali su se i u Osijeku. Mali OPG-ovi u Istri koji su se
našli u problemu zbog zatvaranja tržnica pokušavaju isto,
a Darko Vidulin, vlasnik OPG-a, kaže: ''Te
internet trgovine nisu uspjele zaživjeti, ali sada bi bilo dobro
da to sve već funkcionira.
Pokušavaju se udružiti, a Alen Peršić, vlasnik
OPG-a, dodaje: ''Ne možemo zatvoriti farmu i reći kravama -
vraćamo se za mjesec dana''.
Za sada posao funkcionira jedino na kućnom pragu i po preporuci.
Za sve ostalo, svjesni su i sami da im nedostaje logistika.