HASANBEGOVIĆ: / 'Najmanje što smo mogli napraviti za Barešića bilo je podići mu spomenik'

Image
Izvor: Screenshot
18.8.2016.
20:09
Screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na pitanje što za njega kao povjesničara znači Miro Barešić i općenito ljudi poput njega, "politički emigranti u borbi za suvremenu i demokratsku Hrvatsku", Hasanbegović je rekao da je "Barešićev život u svojoj biti metafora povijesti hrvatskog naroda u 20. stoljeću".

"On je tek jedan od tisuća onih koji su nosili baklju borbe za hrvatsku državnu neovisnost i slobodu nasuprot Jugoslaviji, komunizmu nametnutom mimo volje hrvatskog naroda po završetku Drugog svjetskog rata. Uostalom, kao i desecima milijuna Europljana koji su se našli, bez da ih je itko išta o tome pitao, iza željezne zavjese, pod komunističkom vladavinom od Baltika do Jadrana", rekao je Hasanbegović.

"Nemoguće je zapravo u par rečenica raščlaniti cijeli povijesni kontekst slučaja Barešić. O tome smo mogli u vašoj emisiji neki dan gledati vrlo sadržajni dokumentarni film", rekao je.

Image
POKRENUTA HAJKA: /

Bujanec ponudio 20.000 kuna za ime onog tko je poprskao kip Barešića crvenom bojom!

Image
POKRENUTA HAJKA: /

Bujanec ponudio 20.000 kuna za ime onog tko je poprskao kip Barešića crvenom bojom!

'Da su okolnosti bile drugačije, živio bi drugačiji život'

"Ipak, dopustite mi dvije-tri rečenice. Miro Barešić i njegov život su zapravo čedo neslobode i državnog jugoslavenskog terora i represije protiv kojih se bio spreman boriti revolucionarnim sredstvima, za kojima su, napose u to vrijeme, posezali mnogi nacionaloslobodilački pokreti diljem svijeta. Jednostavno, da se rodio se slobodi i demokraciji njegov životni put bi bio potpuno drukčiji", misli Hasanbegović.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Zato je možda ključno da je naš odnos prema Miru Barešiću bio i ostao zapravo odnos prema svakoj jugoslavenskoj državi. Ili skroz pojednostavljeno, za one kojima je Jugoslavija bila i ostala ostvarenje hrvatskog nacionalnog ideala, Miro Barešić je ubojica i terorist. Za one kojima je svaka Jugoslavija bila i ostala svaka negacija hrvatske države, Barešić je jedan u nizu onih koji su bili spremni podnijeti svaku žrtvu za slobodu, državnu neovisnost i slobodu", rekao je.

'Barešiću nikada nije suđeno za terorizam'

"I zato je bitno istaknuti, bez obzira na sve mijene u razumijevanju pojma terorizma kroz povijest, da Miro Barešić nikada nije suđen za terorizam, a da je bio spreman i oružanim sredstvima boriti se protiv jugoslavenskog državnog partijskog terorizma, kojem je i prije neki dan presuđeno u Münchenu, kao što ste malo prije spomenuli", naglasio je.

"Dakle, ono mjesto koje u irskom nacionalnom Panteonu danas imaju irski revolucionari, neka i Miro Barešić ima u hrvatskom nacionalnom Panteonu, od Rakovice do danas, da budem i pomalo patetičan. Uostalom, njegova žrtva nije bila uzaludna. Bez obzira na sve nedostatke imamo državnu neovisnost, demokraciju, slobodu iako se, na žalost, ponekad čini da ne znamo što bismo s njima", rekao je Hasanbegović.

Bujanec ga je upitao i za komentar Milanovićeve izjave da je riječ o teroristu.

'Milanovićeva izjava je besmislena'

"Gledajte... ta izjava je besmislena, To predstavlja ključni primjer zamjene teza. Dakle, kada imamo presudu protiv državnoga terorizma, iza kojeg je stajala tadašnja Komunistička partija, koja ima danas svoga i pravnog i imovinskoga sljednika, obrće se teza i oni koji su se suprotstavljali jugoslavenskomu državnom partijskom teroru nazivaju se teroristima", objašnjava Hasabegović.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Na žalost, već i kada govorimo o mome prebivanju otvorenju ovog spomenika, ja bih podsjetio da su neki moji predšasnici na toj dužnosti odlazili do prije godinu dana pred neke druge spomenike, pred kojima su u njihovoj nazočnosti beogradski emisari, sjetite se Vulina, besramno vrijeđali hrvatski narod u srcu hrvatske države i to, na žalost, u pratnji tadašnjih hrvatskih državnih dužnosnika pa i ministra kulture, a da je to ostalo bez ikakve reakcije", kaže.

Tražeći komentar zalijevanja spomenika Barešiću crvenom bojom, Bujanec je naveo imena i prezimena nekih dužnosnika SDP-a, povezujući ih direktno i institucionalno s vandalima.

'Svako skrnavljenje spomenika je primitivizam'

"Ja bih načelno, ali vrlo jasno rekao: oskvrnuće bilo kojeg spomenika, grobišta, vjerskog objekta ili bogomolje bez obzira na vjeru je čin vandalizma, najgoreg primitivizma i s gnušanjem ga obacujem bez obzira o kome je riječ i, jednostavno, mržnja ostaje mržnjom i kada se kiti lažnim antifašističkim perjem. Neki bi, zapravo, željeli ponovno likvidirati i Mira i Jeana Michela, nadovezujem se na oskvrnuće vukovarskog spomenika, a čini mi se da je prava meta njihovo djelo, moderna neovisna i demokratska hrvatska država u kojoj svatko bez bilo kakvog ograničenja ima pravo iskazivati svoja politička, stranačka i ideološka stajalitša i pokojni Miro se borio za to i to je najvažnije. Možda i poruka svima koji ovo gledaju: ne nasjedajmo na provokacije, čuvajmo svoje i poštujmo tuđe".

Komentirajući napad na biskupske dvore u Sisku Hasanbegović je podsjetio da su "duhovni učitelji" ovih počinitelja 1945. godine, uoči samoga uhićenja i suđenja nadbiskupu Stepincu, isto tako kamenicama nasrtali na njega.

"Na sreću, danas je to prazna puška i zapravo jedna vrsta izraza nemoći i primitivizma", rekao je.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču