DRAMATIČAN SASTANAK JOŠ UVIJEK NIJE GOTOV: / 'Rezultat je neriješen, nastavljamo drugo poluvrijeme u 16 sati'

Image
12.12.2016.
14:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sindikati javnih službi danas bi trebali potpisati sporazum o plaćama u javnim službama, no sva sporna pitanja nisu još riješena.

"Rezultat je neriješen, nastavljamo drugo poluvrijeme u 16 sati. Nadam se da će se utakmica završiti u drugom poluvremenu bez produžetaka", izjavio je čelnik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić u pauzi višesatnih pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Nije htio odgovoriti kolika je vjerojatnost da se danas potpiše sporazum objasnivši to kako "ne želi otkrivati svoju taktiku dok 'utakmica ne bude gotova'" te istaknuo kako je današnji dan ključan za potpisivanje sporazuma.

Image
NAPETO NA SASTANKU, SINDIKATI TVRDE DA IH JE VLADA IZIGRALA: /

'Vidjet će se na kraju tko drži fige u džepu'

Image
NAPETO NA SASTANKU, SINDIKATI TVRDE DA IH JE VLADA IZIGRALA: /

'Vidjet će se na kraju tko drži fige u džepu'

Koordinator sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec rekao je kako pregovori idu u smjeru da nema pomaka, dok je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti, odbio dati izjavu objasnivši to dogovorom među sindikalnim čelnicima.

Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe istječe s današnjim danom, a Vlada i sindikati u petak su postigli načelni, usmeni dogovor o povećanju osnovice plaće u sljedećoj godini.

No, prema izjavama sindikalista prije još jednog radnog sastanka koji je počeo u 9 sati i konačne potvrde dogovora, čini se da se situacija preko vikenda ipak promijenila. Naime, nekim je sindikatima sporan dug za 2016. godinu oko kojeg s Vladom još nisu postigli dogovor.

Prema izračunu sindikata, dug iznosi 1,4 milijarde kuna za javne službe te još 400 milijuna kuna za državne službenike. Vlada im je ponudila po 100 milijuna kuna iduće i 2018. godine.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču