SMANJUJE BOL KOD PVD-a

Znanstvenici tvrde kako bi botoks mogao biti rješenje za bolji seksualni život žena. Evo kako točno

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 20:00 19.11.2016 / Rubrika:
Foto: nd3000/Thinkstock
0

Pozitivna je činjenica da postoji još jedna, novootkrivena metoda liječenja

Nova studija iz Francuske tvrdi da bi botoks mogao poboljšati ili popraviti seksualni život, piše ELLE Magazin.

No, ne radi se samo o tome da će smanjiti bore i na taj način poboljšati seksualni život žena, već o tome da žene čini otpornijima na bol te da im tu istu bol smanjuje.

Pogađaju oko 6 milijuna žena

Woman Suffering From Depression Sitting On Bed And Crying

Naime, periferne vaskularne bolesti (PVD) toliko su česte da pogađaju gotovo 6 milijuna žena diljem svijeta. A kod PVD-a se zapravo radi o snažnoj boli u vagini do koje dolazi tijekom seksa, tijekom umetanja tampona, ali čak i prilikom laganijeg dodira vagine s odjećom, a manifestira se u obliku peckanja i pritiska koji je iznimno neugodan.

Prema tvrdnjama američke Organizacije za ginekologiju i porodništvo, kod ove se bolesti obično prepisuju lijekovi kao što su antidepresivi i antikonvulzivi, ali i različiti biofeedback treninzi i fizikalne terapije. Kod nekih pak žena s ozbiljnijim slučajevima PVD-a bolest se mora rješavati i operacijama.

Ubrizgavali botoks u vaginalne mišiće

Vials and Syringe

Nedavno provedena studija francuskih znanstvenika sada tvrdi kako bi upravo injekcije botoksa mogle biti učinkovit lijek za neke od žena koje pate od ove bolesti.

Pacijenticama s PVD-om u vaginalne su mišiće ubrizgali injekcije botoksa od 100 u/ml, a prije tretmana i tri te 24 mjeseca nakon tretmana, žene su morale ocijeniti koliku količinu boli osjećaju, koliko su zadovoljne kvalitetom vlastita života, ali i koliko su zadovoljne kvalitetom svog seksualnog života.

Rezultati su pokazali kako je kod gotovo 40 posto žena došlo do značajnog poboljšanja na sva tri ispitana polja otprilike dvije godine nakon tretmana.

Novootkrivena metoda liječenja

Laughing, Young Woman Lying in Bed With a Man

A zašto su rezultati ovakvi? Znanstvenici objašnjavaju kako se radi o tome da botoks blokira živčanu kondukciju, a kod nekih žena čak i smanjuje spazam mišića u pelvičnom podu.

Stručnjaci također dodaju kako, iako ovakva vrsta tretmana ne može pomoći baš svakoj ženi, iznimno ohrabruje činjenica da postoji još jedna opcija koja bi mogla pomoći barem određenoj količini oboljelih.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 20:00 19.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr