STRUČNJACI OBJAŠNJAVAJU

Znanstvenici tvrde da neke žene u vagini imaju više bakterija koje pobjeđuju HPV

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 17:04 01.11.2016 / Rubrika:
0

Žene bijele rase imaju više ovih ‘bakterija superheroja’ nego ostale žene

Ženska vagina ima pet različitih bakterijskih zajednica, utvrdilo je istraživanje iz 2011.godine. Studije sa Sveučilišta u Liverpoolu su pokazale da jedna vrsta vaginalnih bakterija čini žene otpornijima na HPV.

Znanstvenici su ostali malo začuđeni kada su etničkim sortiranjem ustanovili da je kod svake rase dominantna bakterija bila različita. Smatra se da upravo zbog nedostatka bakterije L.crispatus, crnkinje i hispanke imaju veću stopu HPV-a.

Ove bakterije ima više kod žena bijele rase


Bakterija koju nazivaju superheroj, L.crispatus, prevladava kod žena bijele rase više nego bilo koje druge. Četirima vrstama koje žive u vagini dominiraju različite vrste laktobacila. A peta vrsta je mješavina različitih vrsta bakterija.

U crijevima je poželjno imati što raznolikije bakterije, a vagina je najzdravija ako je dominantna baš ta jedna vrsta.

Zaštitnik od loših bakterija

U usporedbi sa drugim sisavcima, vagina kod žena je jedinstvena. Kako je vagina izložena cijelom stvari, penis, rođenje djece i prljavština, u njoj borave različite bakterije. Kod mnogih žena je bakterija laktobacil postala dominantna stanovnica vagine. Ona ispire mliječnu kiselinu pa tako u okruženju održava niski pH koji obeshrabruje i ubija druge bakterije, gljivice i viruse.

Špekulira se da se u vagini laktobacil pojavio prije 10 do 12 tisuća godina kad su ljudi počeli fermentirati mlijeko i jesti jogurt i sir, hranu punu bakterija.

Znanstvenici smatraju da se jedna bakterija roda lactobacillus ponaša kao zaštitnik vagine. Ona jača vagnalnu sluz da odbija HPV i druge patogene.

Sperma izaziva porast pH faktora vagine, a menstruacija smanjuje broj laktobacila što sve omogućuje rast mikroorganizama.

Rizik od bolesti

Seks sa novim partnerom, seks sa više partnera i tuširanje olakšava nastajanje bakterijske vaginoze.

Bakterijska vaginoza je ustvari neravnoteža bakterija laktobacila. Još se ne zna kako je žene dobivaju. Znaju je imati i seksualno neaktivne žene. Uzrokuje loš miris po ribi, ali ne samo to, žene imaju veći rizik zaraze seksualno prenosivim bolestima kao gonoreja i klamidija, HIV, upalna bolest zdjelice koja može voditi neplodnosti i druge vaginalne i uterine infekcije, a sve zbog pada imuniteta. Tijekom trudnoće, žene sa bakterijskom vaginozom imaju veće šanse da rode prije termina, dijete manje težine ili da infekciju prenesu djetetu.

Testiranje probiotika

Ilustracija
IlustracijaFoto: Amy Sampson/Flickr

Sredstva za pranje stvar čine gorom. Svaka promjena ravnoteže dobrih bakterija povećana je sa većim rizikom nastanka bakterijske vaginoze.

Vagina je vješta da vodi brigu sama o sebi ako je se pusti na miru. Ona je kao pećnica sa samočišćenjem i ne treba joj pomoć, kažu ginekolozi. Svi ti proizvodi za intimnu higijenu pogoršavaju stvar i mijenjaju pH vagine.
Znanstvenici sada istražuju probiotike koji bi potaknuli razvoj bakterije superheroja kod svih žena. To bi spasilo živote milijuna žena, osobito u Africi gdje su infekcije HPV u porastu, a samo neke žene imaju tu bakteriju.

Trenutno se dva vaginalna probiotika koja sadrže potrebni laktobacil testiraju u Ruandi. U Europi se već mogu kupiti bez recepta.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 17:04 01.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr