Zabrinjavajući rezultati

Veliko istraživanje otkrilo: Žene u Hrvatskoj sve manje doje, ali nismo mi krive nego pogrešna praksa našeg sustava

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:49 01.12.2016 / Rubrika:
Foto: evgenyatamanenko
0

Nezavisna zdravstveno-informacijska mreža SteadyHealth provela je opširnu analizu razloga zašto majke u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ne doje šestomjesečne bebe

Majke, njihovi društveni krugovi i zdravstveni radnici predstavljaju tri neosporiva stupa potrebna za uspješno dojenje. Dojenje nije samo način prehranjivanja djece, već sredstvo koje unapređuje zdravlje i majke i djeteta.

Dva najveća problema

U anketi u kojoj je sudjelovalo 800 majki iz cijele regije, SteadyHealth je utvrdio da su štetne bolničke prakse i vjerovanja majki da nemaju dovoljnu količinu mlijeka, bile dvije glavne prepreke koje su spriječile više majki da doje djecu u prvih šest mjeseci njihova života u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

http://www.steadyhealth.com/articles/nursing-the-future-croatia-regional-breastfeeding-success-story-steadyhealth-survey-finds

Iako je 9 od 10 majki u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj počelo dojiti, samo je jedna majka od tih deset dijete hranila isključivo svojim mlijekom do šestog mjeseca djetetove starosti.

Što može objasniti tako nagli pad stope dojenja?

dojenje

SteadyHealth otkriva da su štetne zdravstvene prakse — kao što su hranjenje novorođenčadi adaptiranim mlijekom bez pristanka roditelja, odvajanje novorođenčadi od majki u bolničke jaslice, vršenje pritiska na majku da koristi adaptirano mlijeko, odbijanje pomoći majkama koje ju traže, pa čak i sugeriranje majkama da ispumpaju kolostrum, kako bi ga odbacile — široko rasprostranjene i obuhvaćaju više od jedne četvrtine majki i novorođenčadi, kojima nije pružena odgovarajuća zdravstvena zaštita, a razloge za to treba tražiti u korupciji i neznanju.

Istraživačica Olivia Maloy tvrdi: “Mišljenje koje je rasprostranjeno u cijeloj regiji je i glavni razlog zbog kojeg majke prijevremeno prestaju dojiti, a to je da se majčino mlijeko vidi kao rijedak resurs, koji vrlo lako može nestati. To je usko vezano za suptilnu promociju adaptiranog mlijeka i široko rasprostranjene prakse smještanja novorođenčadi u bolničke jaslice, što u neposrednom razdoblju nakon rođenja sprječava dojenje na zahtjev djeteta te dodatno onemogućava nastajanje mlijeka”.

http://www.steadyhealth.com/articles/western-balkan-moms-eager-to-breastfeed-but-thwarted-by-corruption-and-old-wives-tales

Pedijatrica iz Bosne i Hercegovine, Gordana Mučibabić, prokomentirala je tvrdnje do kojih je došao SteadyHealth.

“Unatoč činjenici da se o dojenju i pozitivnim efektima koje ono donosi, kao i razlikama između majčinog mlijeka i adaptiranih formula, nikad više nije govorilo i znalo, istodobno mi se čini da nikad manje žene nisu dojile. Kao i svaki problem, i ovaj ima više uzroka. Znam da kad krenemo od toga da mi zdravstveni radnici, koji smo svakodnevno u kontaktu s mladim majkama, damo sve od sebe da promoviramo dojenje, svijet će biti bolje mjesto!”.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:49 01.12.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr