Pokazalo istraživanje

Vegetarijanska dijeta jednako je učinkovita za gubitak kilograma baš kao i mediteranska prehrana

Bilo koja dijeta ili plan prehrane zahtjeva umjerene i zdrave obroke

Svako malo čujemo za neku novu dijetu koja garantirano skida višak masnih naslaga. Zadnja u nizu je liposukcijska dijeta u čijem jelovniku nema mjesta za rafinirane šećere i industrijsku hranu. I dok su taj trend vrlo brzo prihvatile brojne domaće i strane zvijezde, mediteranska dijeta je prema mnogima i dalje najzdraviji način za gubitak masnih naslaga.

Obilje voća i povrća, riba i maslinovo ulje namirnice su koje čine dobro našem tijelu i trebale bi ih češće konzumirati. Na taj način učinkovito topimo masne naslage, ali odaberete li i vegetarijansku dijetu, također nećete pogriješiti. Zašto? Zato što povoljno djeluje na naše kardiovaskularno zdravlje, pokazalo je nedavno istraživanje u kojem je sudjelovalo 107 zdravih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Tijekom pola godine, ispitanici su se prva tri mjeseca hranili mediteranskom prehranom, a zadnja tri su se bazirali na vegetarijansku dijetu.

Pazite na dovoljan unos vitamina, željeza i proteina

Tijekom tih šest mjeseci, sudionici su odlazili na redovite zdravstvene preglede, a nutricionisti su im ujedno i savjetovali kako da smanje unos kalorija. Istraživanje je pokazalo kako su obje dijete bile jednako učinkovite što se tiče gubitka tjelesne mase. Osobe na vegetarijsnskoj dijeti u prosjeku su gubile 1.88 kilograma, a uz pomoć mediteranske prehrane 1,77 kilograma, piše Metro.co.uk.

Vegetarijanska prehrana smanjuje loš kolesterol koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara, te pomaže smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema baš kao i mediteranska dijeta. Odlučite li se na vegetarijansku dijetu samo pazite da unosite dovoljno vitamina B12, željeza i proteina.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr