Prljavija od zahoda

Uzrok prehlada i viroza možda je upravo u ovoj stvari koju svakodnevno rabite

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 08:04 17.10.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Za slinav nos, natečene oči i uporni kašalj kriva je upravo ona

S dolaskom hladnog vremena vrebaju neugodne prehlade i viroze kojih je sve više, a jeste li kada pomislili da uzrok leži u vašoj uredskoj tipkovnici?

Sigurno možete na prste nabrojiti kada ste je zadnji put prebrisali, a kamoli temeljito očistili. Bez obzira što redovito perete ruke i uzimate vitamin C, još uvijek se možete zaraziti. Tipkovnica, pogotovo uredska, čak je 20.000 puta prljavija nego zahodska daska.

Čišćenje barem jednom mjesečno


CBT Nuggets proveo je istraživanje nad 5 najkorištenijih uredskih predmeta kako bi vidjeli u kojoj mjeri vrve bakterijama. Elektronička kartica za otvaranje vrata imala je 243 puta više bakterija od prljave plišane igračke za ljubimce.

Za njom ne zaostaje ni tipkovnica, mobiteli, računalni miš te laptop. Najčešći tip bakterija nađen na predmetima su gram-pozitivni koki koji su najčešće prisutni kod upale pluća.

Iako nam ne pada na pamet temeljito čistiti tipkovnicu, to bismo zbog očuvanja vlastitog zdravlja trebali napraviti barem jednom mjesečno. Kako, pitate se, ako stalno tipkate? Nakon kraja radnog vremena, ponesite tipkovnicu doma i tamo je očistite.

Nosite sa sobom antibakterijski gel ili maramice te svaki dan prebrišite tipkovnicu, miš i radnu površinu. I naravno, redovito perite ruke. S bakterijama se ne treba igrati.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 08:04 17.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr