TAJNA JE DA TAJNE NEMA

Ugledni francuski liječnik otkriva: Zašto Francuskinje ne stare i što im pomaže da žive dulje i budu zdravije i zadovoljnije

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 13:00 11.01.2017 / Rubrika:
Foto: PATRICK KOVARIK/Frederick M. Brown/ROBERT MEERDING/AFP
0

“Ako želite živjeti dulje, onda biste za početak trebale početi upravo to – živjeti”, tvrdi Michael Cymes

Jeste li ikada primijetile kako Francuskinje baš uvijek izgledaju nekako svježe, odmorno, mladenački i zadovoljno? I čini se kao da uopće ne stare. Ako jeste, onda ste se sigurno zapitale – kako im to uspijeva? Koja je njihova tajna?

Pa, čini se kako je tajna ta da tajna zapravo uopće ne postoji. Već je sve stvar kvalitetnog balansa i zadovoljnog življenja, a ugledni pariški kirurg, 59-godišnji Michel Cymes, za Daily Mail otkrio je neke postulate kojih se Francuskinje drže i prema kojima žive te koji su zaslužni za njihovu dugovječnost, dobro zdravlje i mladenački izgled. On je o svemu ovome prethodno pisao u svojoj knjizi, a sada je svoje prilično jednostavne savjete odlučio podijeliti sa cijelim svijetom.

Naime, istraživanja su pokazala kako Francuskinje zapravo, u prosjeku, žive i do dvije godine više od, primjerice, Britanki, a svih se ovih točaka koje ćemo vam u nastavku ispisati možete i same pridržavati ako želite slijediti njihov primjer. A prema svemu sudeći, čini se kako očito rade nešto dobro…

Uložite u kvalitetne sunčane naočale

Pretty young woman in sunglasses smiling

Iako su mnoge od nas izuzetno ponosne na svoje sunčane naočale jer: a) izgledaju genijalno i b) odlično nam pristaju, vrlo rijetko zapravo vodimo računa o tome da su te naočale ujedno i kvalitetne te da štite zdravlje naših očiju.

Kako starimo, potencijalno se mogu sve češće javiti problemi s vidom, a posebice ako svoj vid i svoje oči nismo od sunca štitile kvalitetnim naočalama. Jer, kad kupujete naočale, nije najvažnija stvar na svijetu proći jeftino, već pronaći one kvalitetne, koje će nam trajati dugo vremena, a koje će ujedno štititi zdravlje naših očiju. Dapače, one jeftinije opcije zapravo nam rade više štete nego koristi.

1. Obratite pozornost na okvire: Idealno bi bilo kad bi dosezali do obrva, kako bi vam omogućili što veću zaštitu. Također, široki okviri i naočale koje sa strane imaju šire ručke preveniraju da svjetlost u oči ulazi s lijeve i desne strane lica.

2. Materijal leća: Posao leća je da naprave barijeru koja nas štiti od ultraljubičastih zraka. One mogu biti polikarbonatne (idealno), sastava CR39 ili pak napravljene od minerala. No najvažnije je da se slažu sa standardima koji su propisani u Europi (stoga tražite oznaku CE). A što je leća ‘čišća’, to nam pruža manju zaštitu od sunca.

3. Klasa leća: Ovo se odnosi na količinu svjetlosti koja dopire do mrežnice oka. A skala se prostire od nule do broja četiri, dok će svaki respektabilni optičar osigurati da je ta oznaka jasno naznačena na svakima od njih. Klasa 1 može trajati neko kraće vrijeme. Klasa 2 je u redu, ali ne baš pretjerano dobra. Klasa 3 je ona koju liječnik Cymes preporučuje i to je ujedno ona koja je najviše dostupna. Klasa 4 je idealna za djecu mlađu od šest mjeseci ili dizajnirana za sportaše koji se bave aktivnostima na planinama, gdje je svjetlost najjača i najoštrija.

Naučite piti kao pravi sommelier

Happy friends toasting wine

Trebale biste znati i naučiti konzumirati alkohol na način da vam on ne postane ovisnost te da i dalje štiti vaše zdravlje od rizika kao što su srčane bolesti, visoki krvni tlak ili rak. I zato postanite nešto poput francuskog sommeliera – oni vole vino, razumiju vino i znaju kako ga piti i kako u njemu istodobno uživati. Stoga uživajte u toj čaši vina koju ste si priuštile, neka užitak traje što dulje, uzmite gutljaj i zatim ga zadržite u ustima dovoljno dugo da se svi okusi prožmu.

Ako se vaša čaša vina sporije prazni, to će sporije rasti i količina alkohola u krvi. To je prilično očito, zar ne? Također, ako se nađete u situaciji da vam netko ponudi još jednu čašu vina, bit će vam lakše odbiti kad shvatite da vam je čaša još uvijek napola puna. A ako primijetite kako vam je vino postalo svojevrsna navika i kako ga volite konzumirati uz jelo, pokušajte same sebi postaviti granicu i uzeti dva dana ‘slobodno’ od alkohola. Već ćete si na taj način olakšati, samo ako naučite piti pametno.

Neka vam hladnjak uvijek bude chic

Housewife arranging products in fridge

Naravno da apsolutno ne možemo zamisliti život bez hladnjaka, no, tretirate li ga kako treba, pa samim time pazite li dovoljno i na vlastito zdravlje? Kako starimo, naš imunološki sustav postaje sve slabiji, zbog čega bismo baš dodatno trebale voditi računa da se prema njemu ponašamo odgovorno.

A s hranom biste, dakle, trebale biti izuzetno oprezne. Jer, da, loše održavan hladnjak može se vrlo lako pretvoriti u leglo bakterija. I iako mislimo kako bakterije ne mogu preživjeti na hladnoći, doktor Cymes kaže kako to baš i ne stoji. One tijekom boravka u hladnom prostoru razvijaju otpornost te nauče kako preživjeti i na niskim temperaturama, stoga je izuzetno važno hladnjak čistiti barem dva puta mjesečno. Najmanje.

No, prilikom čišćenja ne bismo smjele koristiti izbjeljivače i ostale proizvode koje koristimo za čišćenje kućanstva. Jer da, mogle bismo ih kasnije osjetiti u svojoj hrani, a to nikako ne želimo. Umjesto toga, hladnjak jednostavno očistite običnim octom, osušite ga suhom krpom i sve će biti u najboljem redu. Također, pripazite da pravilno skladištite sve proizvode koje ste jednom otvorile te da ih, naravno, na vrijeme iskoristite.

Zašto baš češnjak?

Young woman holding large bulb of garlic in cupped hands, close-up

Kao jedan od najpoznatijih i najzdravijih francuskih sastojaka, češnjak savršeno ide i u kombinaciji s hladnim i u kombinaciji s toplim jelima, mesom, salatama, juhama i tjesteninom. Češnjak je izuzetno bogat antioksidansima te je stoga odličan u borbi protiv preuranjenog starenja. Jer ti antioksidansi zapravo djeluju kao štit protiv slobodnih radikala, tvrdi liječnik.

Svaka naša stanica diše i radeći to, proizvodi kisikove nusprodukte koji se nazivaju slobodni radikali. A koja je njihova omiljena meta? Pa, upravo ljudske stanice. One ih oksidiraju, što ubrzava proces njihova starenja, pa samim time i našeg starenja generalno. A tijelu su iznimno potrebni antioksidansi kako bi se oduprlo tom fenomenu. Stoga u svoju prehranu uvedite što više namirnica koje ih sadrže: dakle voće, povrće i – češnjak.

Kada ga jedete svježeg, bilo da je kuhan ili sirov (iako je sirov bolji zbog toga što su količine nutrijenata koje se u njemu zadržavaju veće), češnjak pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i nudi nam zaštitu protiv raka želuca i crijeva. Također se nagađa kako ova supernamirnica štiti i od raka dojke te raka prostate (prema rezultatima istraživanja Instituta za rak u Šangaju).

No, što se tiče njegova ne baš tako lijepog mirisa, i tu postoji jednostavno rješenje. I to nije pranje zuba nakon jela, kao što mnogi vjeruju, već žvakanje svježe metvice, svježih zrna kave ili pak peršina.

Njegujte svoj dekolte

detail shot - woman with beautiful smile and breast tanning

Vaš je dekolte tema koja vas zasigurno prilično zanima, pa stoga vrijedi naučiti kako o njemu pravilno brinuti. Jer to se, svakako, jako isplati. A taj je dio našeg tijela izuzetno nježan i osjetljiv, kao što već zasigurno dobro znate.

Velika je mogućnost preuranjenog starenja kože na tom području, stoga biste trebale odvojiti malo svoga vremena i stvoriti rituale kojima ćete to područje zaštititi. I za to postoje tri koraka:

1. Hidratizirajte: I to radite svaki dan. Također, ne radi se o nikakvim skupim preparatima i kremama koje su vam potrebne, već o jednostavnoj, nježnoj masaži dlanom pokretima prema gore. Pet minuta ovakve lagane masaže svakog dana bit će dovoljno da stimulirate produkciju kolagena, koji će pomoći tkivu da se ne rasteže.

2. Čistite: I to laganijim i nježnim proizvodima koji sadrže granule (ili one bez granula). Jer, da, površinski dio kože na ovom je području uistinu najosjetljiviji.

3. Zaštitite: Ultraljubičasto zračenje našoj koži ponajviše šteti upravo na ovom području tijela, stoga nikako nemojte preskakati tretman kremama sa zaštitnim faktorom prije izlaska van.

Također, dodatan savjet u koji se kune doktor Cymes jest taj da parfem ne stavljate direktno na kožu vrata i dekoltea, već na odjeću koju namjeravate nositi taj dan. Jer alkohol iz parfema isušuje vanjski dio kože, stoga nemojte upropastiti sav trud ako odlučite slijediti gore navedene savjete tako što ćete nakon svega na kožu tog dijela nanijeti alkoholni parfem.

Jedite sa stilom

Two young girls in Parisian outdoor cafe

I to nikako nije jedenje pred televizijskim ekranom, tvrdi liječnik. Jer za naše zdravlje kvalitetan plan večere (i jedenja općenito) jako je važan.

Naime, našem želucu je potrebno 20-ak minuta da mozgu proslijedi poruku kako je naše tijelo sito, stoga što manje vremena si dajete za pojedini obrok, to će manje vremena vaše tijelo imati da reagira. A ako si dajete premalo vremena, vrlo je lako moguće da ćete se prejedati i nakupljati kilograme bez ikakve potrebe.

Stoga budite kao Francuskinje i od večere napravite svoj mali ritual. I jedite za stolom, bez iznimaka.

Dovedite tijelo u fit formu u francuskom stilu

Kako biste svoje kosti održale snažnima i spriječile osteoporozu, vježbajte u vodi. Jer to je uistinu jedan od najučinkovitijih i najboljih načina tjelovježbe za koji znate. A kako ovakvi načini tjelovježbe točno funkcioniraju?

Jako je jednostavno: Sjednite na svoj sobni bicikl, samo što na sebe navucite kupaći kostim. I samo što bi bicikl trebao biti u bazenu. I to prilično mijenja stvari… Jer u vodi naše srce kuca mnogo sporije nego na zraku, što znači da možete snažnije biciklirati. A kada je pod vodom, naše je tijelo također i lakše, pa osjećate manje napora, iako zapravo vaši mišići rade punom parom ispod vode, tvrdi Cymes.

Također, vježbanje pod vodom čuva naše zglobove, a i ovo je jedini način tjelovježbe u kojem ujedno dobivate i masažu! Također, i aerobik u bazenu je odlična ideja.

Dobar jastuk je pola zdravlja

The blonde girl is sleeping on white bed

Naši mišići, tetive i živci spadaju u porodicu mekih tkiva i trebaju uvijek raditi normalno, zbog čega je izuzetno važno izbjegavati nanošenje štete tim dijelovima ako želimo pametno i dobro starjeti. I postoje jako jednostavni načini kako zaštititi ova tkiva – samo trebate paziti na svoje tijelo i okolinu.

Kada ste posljednji put promijenile jastuk? I ovo pitanje nije nimalo beskorisno. Jer ako patite od bolova u vratu, kao što pate i mnogi ljudi jer do toga dolazi starenjem, morate uložiti u kvalitetan jastuk. A ne spavati na onom koji je već doslovno prastar i izlizan. A najbolje je odabrati jastuk koji odgovara baš vašim navikama spavanja. Ako spavate na boku, idealan je deblji jastuk kako bi vam vrat držao u pravilnom položaju.

Ako pak spavate na leđima, najbolje je rješenje tvrđi jastuk. Ako spavate na trbuhu, uložite u tanji jastuk koji je fleksibilniji i ne previše visok, kako bi vam glava i vrat uvijek bili u ravnini s kralježnicom, a ne položeni previsoko.

Također, ako imate problema s nedostatkom sna, pouzdajte se u Feng shui. Za početak budite sigurne da je vaš krevet u pravilnom položaju unutar sobe. A to znači da bi glava kreveta trebala biti uza zid, dok biste sa svake strane kreveta trebale imati prazan prostor.

Također, krevet ne bi trebao biti pozicioniran u liniji s vratima sobe, jer to sa sobom povlači i snažne negativne energije koje remete kvalitetu sna. Također, u sobi nemojte držati naprave koje emitiraju elektromagnetske valove: računala, televizore, mobitele… A čak su i određene biljke ponekad previše energetski nabijene, pa se ni njih ne preporučuje držati u spavaćoj sobi.

Oslobodite se stresa

FRANCE-ENTERTAINMENT-CANNES-FILM-FESTIVAL

Ako se neprestano nalazite u situaciji da za nešto krivite sebe i uvijek ste pod jakim stresom, idealan ste kandidat za tri savjeta koja će vas spriječiti u tome da neprestano krivicu preuzimate na sebe oko baš svih stvari koje vam se u životu događaju. A evo koji su to savjeti:

1. Nitko nije savršen, pa tako ni vi. I u to morate same sebe uvjeriti jednom zauvijek. Ako to prihvatite, to će vam uvelike pomoći da postanete sretnije i zadovoljnije sobom, pa samim time i svojim životom općenito.

2. Svijet nije niti crn niti bijel, već siv. Jer, svatko ima dobru i onu lošu stranu, nitko od nas nije jednodimenzionalan. A upravo nas to čini zanimljivima.

3. Kao djeca, vidjeli smo stvari kao dobre ili kao loše. No, nije li život ipak malo kompleksniji od toga? Vjerojatno jest. I trebale bismo se prestati truditi sve svrstati u određenu kutiju i prepustiti se šarolikosti svijeta.

Također, uvijek slušajte svoje želje i svoje srce. I ako želite živjeti dulje – jednostavno počnite živjeti!

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 13:00 11.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr