Ništa nije kako se čini

U trendu su dijete u kojima uopće nema šećera pa ni onog iz voća, ali može li zaista previše voća biti loše?

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 16:03 02.10.2016 / Rubrika:
0

U posljednje vrijeme popularne su dijete u kojima uopće nema šećera. Neki stručnjaci za dijete idu tako daleko da tvrde da treba izbjegavati svaki šećer pa čak i onaj u voću

Znači li to da se morate lišiti zdravih smoothija ili zdjele lubenice u ime dobrog zdravlja i vitke linije? Prema Alissi Ramsey, glasnogovornici Academy of Nutrition an Dietetic, to nije točno. Kriva percepcija šećera počinje od rasprave za i protiv prirodnih i dodanih šećera. Prirodni šećeri kojih ima u voću, mliječnim proizvodima i škrobnom povrću tijelo koristi kao gorivo. Bez prirodnih šećera, nedostajalo bi nam energije.

Osim toga, druge hranjive tvari u voću pomažu prevenciji da se šećer u krvi diže i naglo padne kao što je slučaj kada se jedu slatkiši. Kada konzumirate šećer u prirodnoj formi dobijate dodatne nutrijente, vlakna i proteine koji pomažu da šećer u krvi ne raste preko mjere.

Prirodni šećeri su dobri za nas


Dodani šećeri u voćnim sokovima i procesuiranoj hrani, krivci su što tu vrstu hrane treba izbjegavati. Ukratko, prirodni šećeri su dobri za nas, a dodani šećeri loši. No, i tu postoji ograničenje. Previše šećera bilo koje vrste uzrokuje povišenje šećera u krvi što potiče produkciju inzulina. Višak glukoze pohranjuje se u tijelu kao salo, osobito oko trbuha. Pretjerana konzumacija šećera povezana je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Kada se radi o prirodnom šećeru iz voća i previše dobrih stvari može biti loše. Ali nikako ne znači da od voća treba odustati. Samo pripazite na porcije. Nastojte dva-tri puta dnevno pojesti neko voće, šalicu borovnica, svježe voće veličine bejzbolske lopte ili pola grejpa.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 16:03 02.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr