BAJ, BAJ, ULOŠCI

Test menstrualne čašice: Evo kako sam preživjela prvu menstruaciju s njom

Piše: Tamara Žiger / Vrijeme: 10:00 11.01.2017 / Rubrika:
Foto: Žena Net
0

Ako ste razmišljale o kupnji menstrualne čašice, ali niste sigurne želite li uložiti novac kako biste je testirale, ne brinite se, mi smo to učinile za vas

O menstrualnim čašicama se u posljednje vrijeme često govori i piše pa smo i mi odlučile isprobati je i s vama podijeliti svoje utiske.

Neke od prednosti koje menstrualna čašica pruža naspram tampona i uložaka su udobnost, financijska isplativost, dug vijek trajanja (ako je redovito čistite, može trajati godinama) te to što smanjuje zagađenje okoliša.

Veliki plus je i to što kod menstrualne čašice nema straha da ćete ‘procuriti’ u nezgodnim položajima jer je unutar vašeg tijela i nepomična je zahvaljujući vakuumu.

Ključna razlika između čašice i tampona je ta što tamponi upijaju menstrualnu krv dok je čašica skuplja, tako da nema straha od infekcija. Također, nije zabilježena nikakva povezanost između sindroma toksičnog šoka i korištenja menstrualne čašice, dok korištenje tampona može dovesti do te bolesti, a kada je ispravno umetnuta, čašicu ne osjećate, za razliku od uložaka na koje ne možete zaboraviti ni da želite.

Moje iskustvo

intimina

Isprobala sam čašicu Intima Lily Cup Compact. Ova je silikonska čašica izuzetno meka, a velika prednost je što je sklopiva.

Lily Cup Compact je čašica napravljena od mekog medicinskog silikona zbog čega se lako umeće te je tijekom nošenja ni ne osjećate. Dolazi u dvije veličine: A i B. Veličina A je namijenjena ženama koje nisu rodile ili su rodile carskim rezom, dok je ona veličine B namijenjena ženama koje su rodile prirodnim putem i/ili imaju oslabljene mišiće zdjelice. Lily Cup Compact je idealna za žene koje imaju umjerena do manje obilna krvarenja, dok se za umjerena do obilna krvarenja preporučuje čašica Lily Cup.

lily-cup-size

Cijena joj je oko 200 kuna (trenutačno je 180 kuna putem Abrakadabra.com webshopa, a od sada se može kupiti u hrvatskim ljekarnama i u dm-u), no nemojte da vas ta ‘cifra’ obeshrabri. S obzirom na to da joj je rok trajanja nekoliko godina, a prosječno mjesečno trošite oko 30 kuna na higijenske uloške i tampone, čašica je dugoročno vrlo isplativa.

Osim što je sklopiva, uz nju dobivate i slatku kutijicu u koju možete spremiti čašicu te je uvijek nositi sa sobom.

cup

Prvo korištenje nije išlo po planu

Prije prvog korištenja Lily Cup Compact čašice pažljivo pročitajte vrlo detaljne upute koje dolaze s njom. U njima je objašnjeno kako se koristi te kako ju je najlakše umetnuti.

Moj prvi put susret s menstrualnom čašicom nije baš prošao najbolje. Veća je od tampona, a zbog toga što je napravljena od silikona nije ‘skliska’ pa sam imala problema s umetanjem. No, ne brinite se, to je normalno na početku i ubrzo ćete se naviknuti. Prije prve uporabe, čašicu morate prokuhati pet do osam minuta u kipućoj vodi kako bi bila sterilna i zatim ste spremni za korištenje.

Ne zaboravite oprati ruke, a zatim zauzmite položaj u kojem će vam biti najlakše umetnuti je. Najbolje je da zauzmete položaj u kojem stavljate i tampone, u mome slučaju to je čučanj. Važno je da opustite vaginalne mišiće, a kako biste si olakšali umetanje, vaginalni otvor možete navlažiti gelom za ovlaživanje na bazi vode.

U uputama su detaljno opisani načini na koje možete umetati svoju čašicu, s priloženim grafikama. Upamtite da je trebate umetnuti dublje nego tampon, a ako vam je predugačka, možete skratiti njen završetak (ja jesam).

20161010_232154

 

 

Prvo umetanje je u mom slučaju bilo vrlo neuredno jer nisam bila sigurna je li se otvorila kada sam je stavila pa sam je vadila i ponovno stavljala. Kao ni prvo umetanje, ni moje prvo vađenje čašice nije bio piknik. Osjećaj tijekom vađenja je pomalo čudan ispočetka, pogotovo ako to činite pogrešno poput mene.

Ispravno je čašicu vaginalnim mišićima gurati do vaginalnog otvora, a zatim je primiti za držak i blago povući prema otvoru. Tada je uhvatite za bazu i blago stisnite kako bi se odvojila od tijela. Nakon toga je izvadite pazeći da ne prolijete skupljenu krv, ispraznite je u WC i očistite. Nikako je nemojte primiti za držak i vući prema van jer je vakuum drži na mjestu i osjećaj nije baš ugodan (probala sam).

casica-kutijica-lily-cup-compact

 

Pozitivno je to što čašicu, u nedostatku vode da biste je isprali, možete obrisati toaletnim papirom. Ne preporučuje se brisanje čašice vlažnim maramicama jer to može utjecati na pH i izazvati vaginalnu infekciju, no ako nemate problema s vaginalnom florom, slobodno je obrišite.

Pokušaj drugi

S obzirom na to da se nisam baš proslavila tijekom prve uporabe čašice, činila mi se vrlo zahtjevnom za korištenje, no odlučila sam joj dati još jednu priliku – i drago mi je zbog toga. Drugog sam dana još jednom pročitala upute i, imajući na umu neugodne osjećaje od dana ranije, pokušala ponovno staviti čašicu opuštena i na drugi način i bilo je mnogo brže, bezbolnije i čišće, baš kao i vađenje. No, i dalje me mučilo kako ću je prazniti primjerice na poslu pa sam je nosila samo kada sam bila kod kuće. Čašicu je optimalno prazniti dva do tri puta na dan što, naravno, ovisi o jačini krvarenja.

20161010_232204

Nakon nekoliko korištenja kod kuće, ‘sprijateljila’ sam se sa svojom čašicom i odlučila je imati tijekom cijelog radnog dana, bez drugih pomagala. Čašicu, baš kao i kod kuće, pažljivo izvadite, ispraznite, obrišite ili operite (dobro je sa sobom u WC ponijeti bočicu vode) i ponovno umetnite. Moja preporuka je da se ne forsirate i čašicu nosite izvan svoga doma tek kada uvježbate umetanje i vađenje.

Prije i poslije svake upotrebe čašice temeljito operite ruke i čašicu toplom vodom i blagim sapunom, kako biste isključili mogućnost iritacije ili infekcije. Za temeljitije čišćenje, čašicu možete prokuhavati koliko god često želite.

Baj, baj ulošci

cup-lily

 

Moje konačno mišljenje o čašici je da je to jako dobra stvar. Nakon što ‘uhvatite grif’ za umetanje i vađenje, zaista je ni ne osjetite, a praznite je potpuno mehanički. Još jedna prednost je to što čašicu možete koristiti i tijekom noći bez straha od buđenja na krvavoj plahti uslijed njenog pomicanja (stvarno se ne miče) ili sindroma toksičnog šoka koji može biti smrtonosan.

Ako dvojite oko njenog korištenja zbog prvotnih teškoća, ne odustajte od nje samo zbog toga. Pokušajte se sjetiti svog prvog susreta s tamponom, pa čak i uloškom, i privikavanja na njih. Svaki je početak težak, no neka vas drži misao da je menstrualna čašica isplativa investicija.

Piše: Tamara Žiger / Vrijeme: 10:00 11.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr