Jer nisu baš bezazleni

Tampone obično sve držimo predugo: Evo koliko je zapravo dozvoljeno ako ne želiš opasne posljedice

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:00 18.11.2017 / Rubrika:
Foto: ditiscottons/Instagram
0

Na ovo pitanje odgovoreno je mali milijun puta, ali žene i dalje nisu sigurne koji je onaj najtočniji

Iako je najzdravije koristiti uloške jer se tako menstrualna krv ne zadržava u organizmu, nerijetko posežemo za tamponima jer su praktičniji, ne smetaju i većinom se ne bojimo da ćemo iza sebe ostaviti krvavu mrlju.

Međutim, zbog tog osjećaja sigurnosti zaboravimo ih izvaditi na vrijeme pa u nama znaju provesti cijeli radni dan. Prilično užasno, zar ne? Razlog zašto ih trebamo redovito uklanjati nije samo neugodan miris, mogućnost istjecanja menstrualne krvi i razvoja bakterija, već i jedan ozbiljan problem – sindrom toksičnog šoka.

Do njega dolazi ako se tampon ostavi u rodnici duže od preporučenog vremena, a nekada to zna biti i do 24 sata (ne možemo zamisliti koja bi ga žena uopće ostavila toliko dugo?). Simptomi koji se pojavljuju su treskavica, povišena temperatura i to zbog otpuštanja toksina bakterije zlatnog stafilokoka koji ulaze u krv, a posljedice mogu biti fatalne.

Koliko je onda često potrebno mijenjati tampon?

Elite Daily napominje da tampon obavezno moramo promijeniti nakon najviše osam sati. No, svaka žena ima drukčiji menstrualni ciklus i jačinu krvarenja pa učestalost promjene ovisi i o tome. Svaka četiri sata je najoptimalnija brojka, a kada ga promijeniti znat ćeš i po tome je li končić krvav.

Razumljivo je da se mnogo puta dogodi da ga jednostavno zaboraviš promijeniti ili si jako zauzeta pa nemaš vremena otići ni na wc. No, ništa nije toliko važno da ne može pričekati par minuta, zar ne? Ipak se radi o zdravlju!

I da, još nešto. Ako se nikako ne možeš sjetiti da ga promijeniš na vrijeme, tu je dobri stari alarm ;)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:00 18.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr