Na pomolu spas za mnoge

Stručnjaci tvrde da suze mogu pokazati imate li rak

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:02 11.11.2016 / Rubrika:
Foto: Screenshot
0

Žene na Novom Zelandu, donirale su svoje suze istraživačima koji rade na razvijanju novog uređaja za otkrivanje raka dojke

Američki istraživači iz kompanije Ascendant Diagnostics vjeruju kako suze u čak 90 posto slučajeva mogu pokazati ima li određena osoba rak dojke.

“Pokušaj testiranja za rak dojke je zasnovan na skupu proteina koji se nalaze u suzama, a koji se naziva Melody”, pojašnjavaju iz kompanije.

suze4

“Ovaj skup proteina je ono što razlikuje žene koje boluju od raka dojke od onih koje ne boluju, s osjetljivošću od 88 posto, i specifičnošću od 86 posto”, dodaju.

Plakale u kinu

Kako bi poboljšali uređaj za testiranje, istraživačima je trebala velika količina suza. 400 žena je doniralo svoje suze, a sakupili su ih tako što su im u kinu pustili dramu Brooklyn, film uz koji su se sve rasplakale. Njihove suze su pažljivo u epruvete skupljale medicinske sestre nakon čega su ih odnijele u laboratorij.

Stručnjaci se nadaju da će uspjeti napraviti uređaj koji će brzo i lako otkriti rak, u ranim fazama.

Najčešći način otkrivanja raka danas je mamograf, ali iz kompanije navode da je on efikasan samo 13 posto za one žene koje imaju gusto tkivo dojke.

Nova tehnologija neće imati taj problem, a planiraju koristiti uređaj zajedno s ostalim tehnikama ispitivanja. No, bit će potrebno nekoliko godina da ga potpuno razviju.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:02 11.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr