Pazite na sebe

Što točno trebaš napraviti ako stvarno opipaš kvržicu na dojkama? Reagiraj odmah, jer ćeš inače zaboraviti

Piše: Žena Net / Vrijeme: 11:00 23.10.2017 / Rubrika:
Foto: lee roberts/flickr
0

Ona je doktorica i dijagnosticiran joj je rak dojke. Evo što ima za reći o samopregledu i važnosti ranog otkrivanja raka

Prije tri godine doktorica Sheeva Talebian je primijetila nekakav osip na desnoj dojci. Kad se počešljala opipala je nešto ispod kože. Nešto poput malog graška. “Mislila sam da je možda prištić jer je bio točno na koži. Ignorirala sam ga i otišla spavati”, rekla je Sheeva.

Rak je otkriven na vrijeme

Doktorica joj je rekla kako se vjerojatno ne radi o ničemu važnom, a mamografija nije pokazala ništa zabrinjavajuće. Potražila je drugo mišljenje jer joj je nešto bilo čudno i u roku od 24 sata je primila telefonski poziv koji joj je promijenio život. Rekli su joj kako ima invazivni rak dojke. Kvržica je bila mala, toliko mala da je Sheeva s vremenom zaboravila na nju. Njezina je desna dojka bila puna stanica koje su upućivale na rak, a koje su se proširile.

Na svu sreću njezin je rak otkriven na vrijeme. Otišla je na dvostruku mastektomiju i otklonila kvržicu. Nije trebala ići na kemoterapiju. “Iako sam doktorica moram priznati kako nisam obavljala samopreglede redovito. Nisam imala velike grudi pa sam mislila kako mi se ništa ni ne može dogoditi”, izjavila je Sheeva.

Pazi na promjene

Nadodala je: “Uvijek smo govorili ženama da obave samopregled pod tušem ili dok leže s podignutom rukom i da s drugom rukom polagano pipaju dojku, bradavicu i ispod pazuha. Stvar je u tome da bi kad navršiš dvedeset i nešto godina trebala znati kako ti izgledaju grudi, koje su veličine, kakve su na dodir i kako izgledaju ispred ogledala. Prođi rukom nekad preko njih da vidiš je li se nešto promijenilo i je li sve i dalje u redu. Upravo je ključ u tome da poznaješ svoje tijelo i da pregledaš grudi u razdoblju nakon ovulacije, a prije menstruacije.”

Što ako osjetiš nešto? Važno je da odmah djeluješ. “Ne moraš se javiti svojem doktoru u ponoć, ali ako si sigurna da si primijetila promjenu javi se ginekologu prvom prilikom. Objasni mu da si osjetila nešto što prije nije bilo tu i probaj ostati smirena. Djeluj odmah jer ćeš inače zaboraviti ili ignorirati problem misleći kako je sve u redu. Nikad nije prerano ili suludo brinuti o zdravlju”, rekla je doktorica.

Zapamti da je u ovom slučaju vrijeme jako važan faktor. Što prije otkriješ kvržicu to bolje. Šanse za ozdravljenje odmah su veće. Sve može početi kao mala kvržica, a postati najveći problem i najopasnija bolest u vrlo kratkom periodu. Ako nešto osjetiš, nemoj to ignorirati.

Izvor: Women’s Health

Piše: Žena Net / Vrijeme: 11:00 23.10.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr