Jesi li znala?

Što nam se sve događa s tijelom kad je vani jako hladno? Pa, dosta neobičnih stvari

Piše: Žena Net / Vrijeme: 11:30 27.11.2017 / Rubrika:
Foto: Kurt Bauschardt/flickr
0

Zima je sve bliže, a s njom dolaze i određene nuspojave

Neki vole zime i njezine radosti, dok joj se drugi baš i ne vesele. Sama pomisao na sve loše vremenske uvjete, kao i na to što će nam oni napraviti koži ili našem imunitetu nije nešto što jedva čekamo. Ako se pitaš što se točno događa s tvojim tijelom kad je vani hladno, Huffington Post ima odgovor.

Trošiš više kalorija

Jedno je istraživanje pokazalo kako se tvoja razina potrošenih kalorija dok si u stanju mirovanja povećava za vrijeme zime i hladnih dana. To se događa iz sasvim logičnog razloga. Tvojem tijelu je potrebno puno više napora i vremena da bi se ugrijalo. Ali, radi se o malom broju kalorija pa se nemoj oslanjati da ćeš samo, jer je vani hladno, ujedno i smršavjeti. Za skidanje kilograma se ipak moraš potruditi i dobro oznojiti. Doktor Albert Ahn kaže: “Nećeš primijetiti neku veliku promjenu u svojem izgledu ili kilaži, ali izgubit ćeš više kalorija dok se tijelo pokušava zagrijati.

Prsti su ti se stanjili

Mislila si da ti se učinilo, ali stvarno je tako. Prsti su nešto manji zimi jer manje krvi dolazi do tvojih ekstremiteta. Za razliku od zime, u ljetnim mjesecima se naši prsti nekako povećaju i nateknu. I to je također potpuno normalno.

Osjećaš bol u ekstremitetima

Može biti da je to zbog hladnoće, a može se raditi o Raynaudovoj bolesti (stezanje malih arterijskih krvnih žila, najčešće u prstima, a ponekad i u drugim perifernim dijelovima). Zbog ovoga ti se čini da ne osjećaš prste na nogama ili rukama ili neki drugi dio tijela.

“Nije ništa opasno, ali može biti neugodno i bolno”, rekao je Ahn i dodao kako ti može pomoći toplija odjeća i obuća.

Možeš imati probleme s vidom

Niske temperature i vjetar mogu značajno utjecati i na tvoj vid. Pogotovo snijeg, njegova bjelina se može loše odraziti na tvoje oči. Nosi sunčane naočale kad god možeš kako bi spriječila bilo kakvo oštećenje.

Lice ti je crveno

Svima nam se događa, a evo i zašto. Krv iz lica odlazi u važnije dijelove tijela kao što su srce ili pluća. Čim se ugriješ tvoja normalna boja se vraća.

Mogućnosti za srčani udar su veće

Ovo se većinom odnosi na starije ljude ili na one koji imaju probleme sa srcem. “Kad tijelo pokušava osigurati toplinu povećava pritisak na srce. Mora raditi puno jače kako bi dovelo krv do ekstremiteta, a to onda može povećati i krvni tlak. Kao posljedica dolazi do srčanog udara”, rekao je doktor.

Možda mijenjaš češće raspoloženja

Dani su kraći, a samim time više nema toliko sunca. Manjak vitamina D može utjecati na to kako se osjećaš. Općenito je poznato kako su zimski mjeseci uvijek skloni depresiji. Doktor Ahn savjetuje vježbanje ili pak boravak na suncu što je više moguće.

Pripremi se za zimu i pokušaj uživati u njezinim blagodatima.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 11:30 27.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr