Budite oprezni

Smrtonosna doza kave: Vaš omiljeni napitak vas može ubiti, evo o kolikoj se količini radi

Piše: Žena Net / Vrijeme: 18:00 03.02.2017 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

Jedno britansko sveučilište mora platiti pola milijuna dolara zbog trovanja kofeinom koje su dvojica studenata doživjela u jednom sveučilišnom istraživanju

Iznos ove visoke novčane kazne objavljen je uz ispriku sveučilišta zbog teškog propusta, a zbog toga su se mnogi zapitali kad točno dolazi do ‘predoziranja’ kofeinom, piše Telegraph.

Kolika je doza kave smrtonosna?

kava

Alex Rossetto i Luke Parkin preživjeli su teško trovanje kofeinom kad im je umjesto predviđenih 0.3 grama kofeina u prahu dana sto puta veća doza. Sveučilište Northumbria provodila je istraživanje u kojem su sudjelovala dva studenta koja su doživjela tešku drhtavicu, ubrzan puls i vrtoglavicu, kao i poremećaj vida. Odmah su prebačeni u bolnicu i podvrgnuti dijalizi.

Na sreću, obojica studenata su se potpuno oporavili, a za posljedicu su imali strašan gubitak kilograma, a Alex je imao i kratkotrajan gubitak pamćenja.

Doza je mogla biti smrtonosna jer su zabilježeni slučajevi smrti izazvane količinom od 18 grama kofeina. Jedna šalica crne kave sadrži otprilike 0.1 gram kofeina.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 18:00 03.02.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr