Svaka čast!

Škotska je prva zemlja na svijetu koja će ženama slabijeg imovinskog statusa osigurati higijenske potrepštine

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:00 13.07.2017 / Rubrika:
Foto: matka_Wariatka/Thinkstock
0

Ovo bi trebalo uvesti u cijelom svijetu

Najmanje 1.000 žena i djevojaka u Škotskoj koje su u nepovoljnoj financijskoj situaciji će uskoro besplatno dobiti higijenske uloške i tampone. Odluka je to Škotske vlade, a radi se o pilot projektu koji će se provesti u gradu Aberdeenu.

Prvi korak promjene

 

Ovo je možda i prvi ovakav nacionalan projekt jedne Vlade, a trajat će šest mjeseci. Tajnica Vlade za zajednicu, socijalnu sigurnost i ravnopravnost, Angela Constance rekla je: “Neprihvatljivo je da žena ili djevojka u Škotskoj ne može imati higijenske potrepštine jer si ih ne može priuštiti. Ovaj projekt je prvi korak koji će nam pomoći da shvatimo s kakvim se sve preprekama žene i djevojke suočavaju. Želimo stvoriti dostojanstveno rješenje kako bi proizvodi bili dostupni onima koji ih trebaju.”

Političarka i pripadnica Laburističke stranke Monica Lennon započela je ovu kampanju, a kaže kako je potrebno napraviti još mnogo više za one kojima je potrebna pomoć. “Pilot projekt je odličan korak u pravom smjeru, ali moramo ići puno dalje i pomoći ženama i djevojkama diljem zemlje koje svaki mjesec jedva dolaze do proizvoda koji su im prijeko potrebni. Moramo poboljšati pristup higijenskim proizvodima diljem cijele Škotske i upravo ću zato uskoro pokrenuti konzultacije o prijedlogu zakona koji će svim ženama u Škotskoj omogućiti pristup ovim proizvodima besplatno”, rekla je Lennon.

Izvor: Independent

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:00 13.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr