Odvratna praksa

Šivanje vagine, rezanje klitorisa i usana: Genitalno sakaćenje žena ostavlja užasne posljedice

Piše: Žena Net / Vrijeme: 09:00 14.09.2017 / Rubrika:
Foto: originsafaris/Instagram
0

Ova ‘tradicija’ još uvijek se provodi diljem svijeta

Nevjerojatno je da se u 21. stoljeću u nekim dijelovima svijeta, kada smo sa svih strana okruženi ženskom emancipacijom i slobodnim izražavanjem seksualnosti, još uvijek provodi teror nad ženama poznat kao genitalno sakaćenje, obrezivanje žena ili Female genital cutting (FGC).

Ovom jezivom postupku godišnje je podvrgnuto 100 milijuna djevojaka i žena, a više od tri milijuna ženske dojenčadi i djece mučenje tek čeka, piše Who. FGC se najčešće provodi zbog kulturnih, običajnih i nemedicinskih razloga, a cilj mu je kontrolirati žensku seksualnost.

Najviše se provodi u Africi

Sakaćenje ženskih genitalija zapravo se radi na nekoliko načina, među kojima je ‘rez’, odnosno ubadanje klitorisa najblaži oblik. Slijedi ga uklanjanje kože oko klitorisa ili rezanje čak cijelog njegovog vrha, zatim infibulacija ili uklanjanje klitorisa u malih usana te šivanje velikih (ostavlja se mali otvor za uriniranje i menstruaciju), a najdrastičniji među njima je vaginalno spajanje.

Ono se provodi da se sastružu unutarnji zidovi vagine kako bi se izazvalo krvarenje te se opet vrši šivanje. Noge djevojke se vežu zajedno kako bi se obje strane vagine spojile u jedan ožiljak, a žene često umiru u ovom postupku.

Ovaj stravičan čin provodi se najčešće u dijelovima sjeverne i središnje Afrike, u južnoj Sahari i u dijelovima Bliskog istoka i Azije, piše Women’s Health. Neki imigranti iz tih zemalja koji žive u SAD-u i Zapadnoj Europi šalju svoje kćeri u rodne zemlje kako bi se nad njima provelo obrezivanje.

Provodi se u nehigijenskim uvjetima

Nikakav medicinski, kulturološki ili estetski razlog nije opravdanje za oduzimanje dijelova tijela ženama, a najgore je to što se FGC najčešće provodi prljavim priborom (skalpel, komad stakla) bez anestezije i dezinficiranja.

Ne moramo ni spominjati kakve posljedice ostavlja ovaj postupak i na fizičko i na mentalno stanje djevojčice, djevojke ili žene. Osim što može nastupiti infekcija, veliko krvarenje, užasna bol ili nemogućnost obavljanja nužde, sakaćenje ostavlja i nepovratnu traumu za žensku osobu, a može nastupiti i smrt.

Ako ste izdržljivog želuca, evo kako izgleda ova strahota:

Piše: Žena Net / Vrijeme: 09:00 14.09.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr