Nema više kemoterapije

Sastojak iz majčina mlijeka mogao bi pomoći u liječenju raka – ubija kancerogene stanice, a zdrave ne dira

Piše: HINA / Vrijeme: 13:00 15.05.2017 / Rubrika:
Foto: Viktorcvetkovic/Thinkstock
0

Svima su dobro poznate prednosti majčina mlijeka za dojenče, no švedski su znanstvenici nedavno ustanovili da jedan njegov sastojak učinkovito ubija kancerogene stanice tumora mokraćnog mjehura

Sastojak majčina mlijeka znanstvenici sa Sveučilišta Lund nazvali su Hamlet, a njihova rana ispitivanja pokazala su da su pacijenti oboljeli od raka mokraćnog mjehura kojima je ubrizgana ampula sa supstancijom Hamleta u nekoliko dana izmokrili tumorske stanice kroz urin.

Odlična alternativa kemoterapiji

Spomenuti sastojak cilja samo kancerogene stanice te predstavlja alternativu kemoterapiji i zračenju, a poznato je da obje spomenute terapije uništavaju i kancerogene i zdrave stanice u tijelu.

Profesorica imunologije Catharina Svanborg slučajno je otkrila supstanciju u majčinu mlijeku dok je radila na istraživanjima za antibiotike.

“Kad smo u mješavinu antibiotskih tvari dodali sastojak majčina mlijeka, tumorske su stanice na naše iznenađenje odumrle. To je bilo potpuno slučajno otkriće”, kazala je.

Zdrave stanice ostaju netaknute

Objasnila je da je zapravo radila na potrazi za neuobičajenim antimikrobnim agensima, kojima obiluje majčino mlijeko. Svansborg je kazala da ono sadrži alfa-laktalbumin, protein koji u crijevima postaje borac protiv kancerogenih stanica, a zdrave ostavlja netaknutima.

Sastojak iz majčina mlijeka zaobilazi vanjsku liniju obrane stanice te cilja mitohondrij i staničnu jezgru. Djeluje na način da reprogramira stanicu koja potom slabi i odumire.

“Nešto je čarobno u sposobnosti Hamleta da nacilja tumorske stanice i potom ih uništi”, kazala je Svangborg.

Znanstvenici vjeruju da bi spomenuti sastojak iz majčina mlijeka mogao pomoći i u borbi protiv raka debelog crijeva i raka grlića maternice.

Piše: HINA / Vrijeme: 13:00 15.05.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr