Ispovijest

‘Sada se brinući se za sebe, brinem i za svoju obitelj i inspiracija sam drugima da učine isto’

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 12.01.2018 / Rubrika:
Foto: getfittory/instagram
0

Ona je odlučila kako je vrijeme za promjenu, vrijeme je da smršavi. Ne toliko zbog izgleda, već zbog zdravlja. Počela je jesti zdravije, ali i vježbati, a ne misli prestati. Konačno misli na sebe, a ne samo na druge

“U srednjoj sam školi uvijek bila mršava i aktivna jer sam se bavila sportom. Sve se promijenilo u mojim 20-tima kad sam se udala i postala mama. Baš kao i mnoge mame i ja sam prestala stavljati sebe na prvo mjesto i prestala sam paziti i jesti zdravo. Nakon što sam rodila drugo dijete bila sam sve deblja, a brojka na vagi je pokazivala visokih 120,65 kilograma. Dobila sam lijekove koje sam morala piti svaki dan i imala sam visoki tlak. Nije ni čudno s obzirom da nisam preveliku pažnju posvećivala hrani koju sam unosila u sebe. Većinom su to bili meso i ugljikohidrati, a nisam pazila ni na same porcije.

Ovo radim zbog zdravlja

Prije otprilike pet godina shvatila sam da ne mogu više pratiti djecu jer sam uvijek umorna. To me potaknulo na ozbiljne promjene. Nije mi bio cilj skinuti kilograme, samo sam htjela smanjiti krvni tlak i pripaziti na zdravlje. Doktor mi je rekao da će ukoliko smršavim problem nestati sam od sebe. Jednom kad su se kilogrami počeli topiti postala sam motivirana nastaviti i ostvariti svoje ciljeve.

Prvo sam veliku pažnju pridala malim promjenama u prehrani. Zamijenila sam bijelu rižu s onom zdravijom smeđom, a krenula sam i mjeriti porcije. Iduće što sam napravila je da sam smanjila unos soli u organizam. Koristila sam i narukvicu koja mi govori koliko kalorija unosim svaki dan.

Danas moj dan počinje doručkom, zobenim pahuljicama i li proteinskim shakeom. Za ručak i večeru se držim formule koja uključuje proteine, ugljikohidrate i povrće. Piletina ili puretina s povrćem ili malo riže. Za užinu volim pojesti neko voće ili pak orašaste plodove. Obično se držim ovakve prehrane od ponedjeljka do četvrtka, a pokušavam biti dosljedna i vikendima. Ako moja djeca žele naručiti pizzu, naručit ćemo je, ali uvijek uzmem samo dvije kriške i uvijek pijem puno vode kako ne bih ni pomislila na više kriški. Nakon godinu i pol dana ovakve prehrane smršavjela sam 45,3 kilograma.

Aktivna sam, a vidim i napredak

Nisam stala samo na zdravijoj prehrani. Počela sam i vježbati paralelno. Vježbala sam doma svaki dan sat vremena jer sam mislila kako sam preteška za teretanu ili bilo koji drugi grupni trening. Nekoliko mjeseci kasnije izgubila sam 9,07 kilograma te odlučila da je vrijeme za teretanu.

Nakon pet godina od kad sam počela svoje putovanje isprobala sam sve satove zumbe, joge i trčanja. Ključ je ostati aktivan, bez obzira na samu aktivnost. Uvijek se zabavljam i postavljam si nove izazove. To mi je i pomoglo kod postizanja rezultata.

Kad se možda i osjećam nemotivirano, napišem si poruku na samoljepljivim papirićima. Svugdje su u mojem ormaru i puni su motivirajućih izreka i poslovica. Nekad napišem na papir što sam sve postigla do sada i znam da mogu barem još toliko.

Najveća mi je nagrada napredak u zdravlju. A to mi je i bio prvotni cilj. Poboljšavam svoje zdravlje svaki dan za moju djecu, ali i za sebe. Na početku mi je to bilo teško jer kao mama uvijek stavljam djecu i druge na prvo mjesto. Sada se brinući se za sebe, brinem i za svoju obitelj i inspiracija sam drugima da učine isto.

Izvor: Women’s Health

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 12.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr