PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Rezultat nezdravog načina života: Broj oboljih od raka usta porastao za 68 posto u protekla dva desetljeća

Piše: HINA / Vrijeme: 13:23 25.11.2016 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

Po zadnjim podacima britanske udruge Cancer Research UK, broj oboljelih od raka usta i usne šupljine u posljednjih je 20 godina porastao za 68 posto, uglavnom zbog nezdravog načina života, prenosi Independent

Podaci upućuju na to da je broj oboljelih od oralnog karcinoma u porastu kod žena i muškaraca svih životnih dobi. Od 1993. do 1995. na 100.000 ljudi evidentirano je osam slučajeva raka usne šupljine, a brojka je u razdoblju između 2013. i 2014. porasla na 13.

Kada su posrijedi muškarci u dobi ispod 50 godina, stopa je porasla za 57 posto. U toj je dobnoj skupini prije 20 godina evidentirano 340 slučajeva godišnje, a danas ih je 640. U muškoj populaciji starijoj od 50 godina stopa je porasla za 59 posto. Prije 20 godina godišnje je zabilježeno oko 2100 slučajeva, a danas ih je 4400.

90 posto oboljenja povezano s nezdravim načinom života

Unatoč tome što od ove vrste karcinoma češće obolijevaju muškarci i kod ženske je populacije u posljednjih 20 godina zabilježen porast oboljelih od 71 posto. Zbog poražavajućih rezultata Cancer Research UK je izdao upozorenje po kojemu je 90 posto oboljenja povezano s nezdravim načinom života.

U posebno velikoj opasnosti su pušači, a i pretjerano konzumiranje alkohola, prehrana siromašna voćem i povrćem te infekcija humanim papiloma virusom (HPV) imaju veliku ulogu. Oralni karcinom je naziv koji objedinjuje karcinom usana, jezika, desni, nepca, krajnika i grla. “Zabrinjava činjenica da je oralni karcinom postao tako čest. Kao i kod ostalih vrsta karcinoma i ovaj je vrlo važno što prije dijagnosticirati. Ne treba ignorirati promjene koje sami zamijetimo”, kaže Jessica Kirby, glasnogovornica Cancer Research UK.

Ne smijemo zaboraviti ni cijepljenje protiv HPV-a

“Pojava čireva, ranica ili izraslina na vanjskoj usni, na sluznici ili u usnoj šupljini koje ne prolaze, crvenilo u ustima ili neobjašnjiva izraslina u grlu znaci su za uzbunu zbog kojih treba posjetiti liječnika opće prakse ili stomatologa. Zdraviji način života može pomoći u smanjenju rizika od razvoja ove bolesti. Prestanak pušenja, konzumiranje manje količine alkohola te uvođenje u prehranu više voća i povrća bez sumnje smanjuju rizik. Ne smijemo zaboraviti ni cijepljenje protiv HPV-a koje štiti od oralnih HPV infekcija te može spriječiti razne vrste karcinoma koje se povezuju s HPV virusom. Dakle, apsolutno preporučujem cijepljenje”, kazala je Kirby.

Kako bi se unaprijedila rana dijagnostika i terapija oralnog karcinoma, u novije se vrijeme u ordinacije dentalne medicine uvodi skrining na oralni karcinom. Radi se o jednostavnom i kratkom kliničkom pregledu područja usne šupljine koja su rizična za razvoj oralnog karcinoma. Cilj skrininga je prepoznavanje što većeg broja prekanceroznih i kanceroznih promjena u ranoj fazi kako bi se na vrijeme moglo poduzeti odgovarajuće liječenje.

Piše: HINA / Vrijeme: 13:23 25.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr