Dovoljno dobar razlog

Pijemo ga samo na Novu godinu, a trebali bismo stalno: Čini se da šampanjac sprječava ove dvije opake bolesti

Piše: Žena Net / Vrijeme: 10:00 28.05.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Novo istraživanje dalo nam je nadu

Vrijeme da šampanjac počnemo piti što češće, barem tako tvrde znanstvenici koji su otkrili da ovo sofisticirano piće može spriječiti pojavu demencije i Alzheimerove bolesti. Naime, spoj pronađen u crnom groždu koje se koristi za izradu Pinot Noira i Pinot Meuniera blagotvorno utječe na mozak i povećavs prostornu memoriju.

Profesor Jeremy Spencer, jedan od akademika koji su proveli istraživanje, izjavio je za Telegraph da su rezultati bili dramatični. “Po prvi puta smo dokazali da umjereno konzumiranje šampanjca može utjecati na kognitivno funkcioniranje kao što je memorija”, objasnio je Spencer.

Eksperiment je provodio na štakorima koji su jeli hranu natopljenu šampanjcem svaki dan tijekom perioda od šest tjedana. Štakori su zatim trebali trčati k roz labirint da pronađu skrivenu poslasticu. Vježbu su ponovili pet minuta kasnije kako bi vidjeli hoće li se štakor sjetiti gdje je našao hranu.

Štakori koji su konzumirali hranu bez šampanjca imali su stopu uspjeha od 50 posto, a stopa uspjeha onih koji su konzumirali šampanjac bila je čak 70 posto. “U onih štakora koji su jeli hranu sa šampanjcem povećao se broj proteina važnih za određivanje učinkovite memorije. Budući da se kod štakora uspjeh pokazao nakon šest tjedana, kod ljudi bi to bilo nakon 3 godine”, rekao je Spencer.

Demecija, dodaje, nastupa u 40-ima i nastavlja se pa je bolje što prije započeti konzumirati šampanjac, ali potrebno je još puno opsežnijih istraživanja da se dokaže učinkovitost ovog pjenušavog napitka.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 10:00 28.05.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr