Može biti opasno

Pet razloga zašto nam otiču noge i kako riješiti taj problem

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 11:11 21.11.2016 / Rubrika:
Foto: diego cervo/Thinkstock
0

Dodatne kile mogu izazvati oticanje nogu zbog promijenjenog volumena koji noge nose

Kada nam oteknu noge pa je teško obuti i pouzdano udobne cipele, nastupa panika. Što se događa?

Dobra vijest je da u većini slučajeva, nije ništa ozbiljno. Liječnici objašnjavaju uobičajene razloge zašto stopala znaju oteći i koji su načini da otok smanjimo.

Na nogama ste cijeli dan


Dnevni raspored vam je toliko ispunjen da ste cijeli dan na nogama, možda je to uzrok natečenih nogu. Odmorite se tako da i noge odahnu. Legnite, podignite ih malo više, idealno bi bilo iznad srca da bi krv jače procirkulirala u noge. Poslije noćnog odmora, ujutro ne bi trebali imati simptoma.

Preuske cipele

Obuli ste visoke pete ili sandale sa remenčićima? Vjerojatno ste svjesni da to nije idealno za zdravlje nogu. Uske cipele, cipele visokih potpetica i remenčići koji su vam se usjekli u gležanj, onemogućavaju protok tekućina, što izaziva oteknuće. Tri stvari na koje morate paziti kod kupnje cipela su da imaju potporanj svoda, da su pojastučene i da apsorbiraju udarce.

Udebljali ste se

Dodatne kile mogu izazvati oticanje nogu zbog promijenjenog volumena koji noge nose. Da bi to spriječili, na žalost, morate smršaviti. Ovo se često događa u trudnoći kada tijelo proizvodi 50 posto više krvi i tekućina. U drugom stanju možda ćete trebati veći broj. Kupite udobne cipele koje neće izazvati veća oteknuća i smršavite kada budete mogli.

Problem cirkulacije

Ako su sam oba stopala natečena i nije niti jedan od gornjih uzroka, možda je problem u cirkulaciji. Možda imate proširene (varikozne) vene, stanje u kojem vene ne odvode krv natrag u srce nego se ona zadržava u stopalima, a rjeđe se radi o krvnom ugrušku. Bol popušta kada se noge podignu.

Ako vam proširene vene nisu samo estetski problem nego stvaraju težinu u nogama, bol, svrbež, morate liječniku.

Infekcija

Bakterijska ili gljivična infekcija na stopalima ili između prstiju može uzrokovati osip koji vodi upali. Liječnik će vam prepisati antibiotik da se upale riješite jer i infekcija može biti krivac oteknuća nogu.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 11:11 21.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr